Skulptören Richard Brixel framför sin skulptur ”Dream I”. Foto: Johannes Weckström, SVT

”Jag drömmer ofta att jag flyger”

Uppdaterad
Publicerad

Skulptören Richard Brixel ställer ut skulpturer i ett samarbete mellan Örebro läns museum och Galleri Örsta. I utställningen ”Balans, Resor, Möten” får besökaren ta del av konstnärens innersta.

Vem har inte önskat att kunna fånga sina drömmar efter nattens vila? För de flesta av oss blir det i bästa fall en osammanhängande återberättelse för nära och kära vid frukostbordet, innan verkligheten skingrar den flyktiga hågkomsten.

Men för skulptören Richard Brixel är det som utspelar sig i det undermedvetna, på övre våningen om natten, kanske den viktigaste inspirationskällan i hans konstnärskap.

– Det händer ganska ofta att det är drömmar. Jag vaknar på natten och de drömmarna funderar jag vidare på. Jag pratar med andra om dem. En av skulpturerna här är ett direkt minne av en sådan dröm. Det var hästar som flög fram i universum och som sedan långsamt närmade sig någonting som möjligen såg ut som en planet. Sedan svävade de över några slags grässlätter och där dök det plötsligt upp ryttare på de här tre hästarna. Jag gick ner och började arbeta med den samma morgon, berättar Richard.

Samarbete ger helhet

Resultatet av just den drömmen och flera andra men även verkliga inspirationskällor finns att beskåda i utställningen ”Balans, Resor, Möten” på Örebro läns museum i ett samarbete med Galleri Örsta i Kumla.

– Balans är något som figurerat i hela mitt konstnärliga liv. Resor handlar om just resor jag gjort genom olika länder och som även andra har gjort och de möten från dessa resor som jag skildrat konstnärligt, säger Richard Brixel.

Efter invigningen på Örebro läns museum på lördag erbjuds busstransport för besökarna till den andra delen av utställningen på Galleri Örsta i Kumla.

– Vi är jätteglada att vi får ha en utställning här av Brixel, för han är ju en väldigt populär och erkänd skulptör och det är extra spännande med greppet att samarbeta med Galleri Örsta. Det kommer att finnas olika verk av Richard här i Örebro och där i Kumla, men tillsammans bildar de en helhet, säger Ellen Hagman som är kommunikatör på Örebro läns museum.

Dröm blev verklighet

Brixel som har sin bas vid Hjälmarens strand i Hällarna utanför Arboga har under sitt 50-åriga skulpterande fått se flera av sina verk placeras ut till allmän beskådan.  Hans skulptur ”Dream” – hästarna som rider i universum – finns sedan OS i Peking permanentad där i fyrametersformat.

I Kina gjuter han ofta sina skulpturer och där har han också fått kontakten med den kvinnlige entreprenören Lu Li, som beställt ett 100-tal skulpturer för 20 miljoner kronor. Ett hårt, fortsatt arbete väntar för den i år 72-årige, produktive drömfångaren vid Hjälmarstranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.