”Jag kan inte förklara varför det blivit så här”

Publicerad

Jag stannar tjänstebilen några minuter tidigare än avtalad tid på gatan i Sörbyängen, Örebro. Mitt tilldelade uppdrag är att träffa Tvärsnytts valfamilj för att utvärdera valet. Blev utgången som de hade väntat sig? Är de glada idag? Ahmed, Jwan, Yasmin och Ibrahim.

I den vackra skymningen, som fortfarande bär lite av värmen från dagens sensommarsol, syns nybyggda, prydliga radhus i motljus och tanken slår mig: Trots husens likformighet tycker de som bor här olika.

Eller egentligen inte alls så olika visar det sig när jag stunden efteråt böjer huvudet och intresserat ögnar igenom valmyndighetens preliminära siffror. Här i just detta valdistrikt – lika nytt som bebyggelsen – som finns med för första gången i riksdagsvalet har det rödgröna blocket en förkrossande majoritet. Medan jag plockar med mig kamera och mikrofon hinner jag tänka att detta lokala resultat på riksnivå hade underlättat regeringsbildningen avsevärt.

Tvärsnytts valfamilj

Det har bara gått några dagar efter det val som en av Yasmins lärare bestämt menar kommer att skrivas in i historieböckerna. Världens medier rapporterar om det lilla föregångslandet i norr som över en natt förändrats. Till vad?

– Det liknar mitt gamla hemland. Innan valet ger de olika blocken bilden till oss väljare att de är rörande överens. Efter valet börjar de direkt bråka och slåss om maktpositioner, säger pappa Ahmed Khudayer och fortsätter:

– Jag är mycket besviken. Jag hade förväntat mig något bättre. Jag kan inte förklara varför det blivit så här. Kan inte förklara eller förstå det som hänt.

Jag sitter med familjen och samtalar över en kopp värmande svart, starkt te om tillståndet i Sverige, medan Rapport belyser, kommenterar och analyserar på tv:n i bakgrunden. Familjens vardag har satt sig något efter flytten hit från Vivalla för några veckor sedan. 

– Det var nära att vi köpte en ny bil idag, säger Ahmed. Men jag kom inte överens med säljaren. Men snart kanske, ler han förhoppningsfullt med sina pigga ögon.

Dottern Yasmin laddar för USA-resan om några veckor. Några utvalda elever ska få åka som utbytesstudenter till Kalifornien. Kanske de undrar där borta vad som egentligen händer i Sverige?

– Vi hade skolval och det blev väl inte riktigt som vi tänkte oss. Sverigedemokraterna fick flest röster, säger Yasmin som går sista året på Tullängsskolan.

Hon röstade för första gången själv i riksdagsvalet och är inte helt förvånad över resultatet:

– Jag tror att de som röstade på SD gjorde det för att de tar upp frågor som inget av de andra partierna har fokuserat så mycket på, säger Yasmin.

Pappa Ahmed har liknande tankar:

– Jag tror och hoppas att de som röstade på Sverigedemokraterna bara vill säga att de har tappat förtroendet för alliansen och de rödgröna. Att det bara är en reaktion som de vill visa upp. Jag hoppas att det är det… och ingenting annat.

Mamma Jwan – till vardags lärare i svenska för invandrare – uppmanar sina oroliga elever att betrakta allt med positiva ögon. Även när man står inför något nytt och obekant.

– Om jag går igenom mina tankar om det här så ser jag bortom det andra ser som det första – det där med invandrare. De har ju kommit med bra saker också. De vill ta hand om äldre människor. Om barnen som ju är viktiga i livet. Jag ser det positiva med Sverigedemokraterna. Jag vill också säga att från början när jag kom hade jag ett mål – att bygga broar mellan länderna – jag hoppas vi kan göra det tillsammans. Då får vi ett ljust, fint Sverige, avslutar Jwan.

Jag samlar ihop kamera, lampor och mikrofoner. Tackar hjärtligt, säger hejdå och önskar i tanken lycka till med Ahmeds bilköp, Yasmins USA-resa, Ibrahims fotbollsspelande och Jwans brobyggande. Det känns skönt att ha laddat med svart, starkt te i magen inför hemfärden. För här ute på gatan har mörker och höstkyla greppat taget. Vindrutan på bilen har immat igen, men torkarna sveper snabbt, lätt och tyst bort det som för en stund skymt sikten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvärsnytts valfamilj

Mer i ämnet