Medlem i nazistiskt parti fortsätter utbildning till sprängämnesexpert

Uppdaterad
Publicerad

Inga fel har begåtts i samband med att Patrik Fridén, medlem i Svenskarnas Parti, blivit antagen till en utbildning i sprängämnesteknik. Däremot höjs nu röster för att se över antagningsreglerna.

Inga formella fel har begåtts i samband med att Patrik Fridén som är medlem i Svenskarnas Parti blivit antagen till en utbildning i sprängämnesteknik i Karlskoga. Däremot höjs nu röster för att se över antagningsreglerna.

Socialdemokratiska kommunalrådet Sven-Olov Axelsson (S) berättar att han blev mycket upprörd när han fick reda på att en person som är aktiv i ett nynazistiskt parti fått plats på den kommunala utbildningen till sprängämnesexpert.

– Man reagerar ju med ryggmärgen, konstaterar han. Har vi gjort något fel? Har vi skött reglerna? Men det visade sig snabbt att allt har gått enligt reglerna.

Däremot är han inte nöjd med det nuvarande regelverket.

– Det vi kan göra är att föra frågan vidare uppåt, så att det till slut kan bli en riksdagsfråga, säger han.

Partiet mer synliga på orten

Sven-Olov Axelsson (S) fick på presskonferensen medhåll av sin kollega Helena Frisk (S) som är ordförande i gymnasienämnden.

– Som socialdemokrat är jag bekymrad när det kommer in såna här personer men det är en svår fråga, säger hon. Var går gränsen för åsiktsfrihet och integritetskränkande.

Båda har också konstaterat att Svenskarnas Parti blivit mycket mer synliga på orten sedan Patrik Fridén startade sin utbildning.

– Det har dykt upp lappar i brevlådor till exepel, säger Helena Frisk (S), men mig veterligen är det bara Patrik Fridén som finns här som representerar partiet. Som tur är.

”Ägnar oss åt åsiktsregistrering”

Jan Strid var rektor när det blev känt att Patrik Fridén företrädde nynazistiska Svenskarnas Parti. På en presskonferens i Karlskoga på torsdagen berättade han att han fått kännedom från andra elever som känt sig oroliga och omedelbart kontaktade styrgruppen i utbildningen.

– Vi kom rätt så snabbt fram till att vi inte kan ägna oss åt åsiktsregistrering, vare sig det gäller nuvarande eller tidigare elever. Däremot har vi jobbat aktivt med vårt likabehandlingsprogram på utbildningen.

Enligt Jan Strid ska inga elever idag känna sig oroliga över att studera ihop med Patrik Fridén.

– Nu känner alla varandra och vi har inte stött på några åsikter eller beteende som inte stödjer vår likabehandlingsplan.

Praktik på Bofors Testcenter

Enligt Jan Strid har man varit öppen med Fridéns politiska engagemang när det har blivit dags för praktik. Hittills har det dock inte varit svårt att hitta praktikplats.

– Vi väljer ut elever i samråd med de företag som tar emot praktikanterna och Patrik Fridén har varit på Bofors Testcenter där man testar och förstör sprängmedel. Där har man inte haft några invändningar.

Frågan är dock hur det blir i fortsättningen.

– Det är ännu mer praktik inlagt under andra året i utbildningen men ingenting är klart ännu.

Oro för utbildningens anseende

Det som dock bekymrar samtliga på presskonferensen är frågan om utbildningens anseende.

–  Den här utbildningen är tänkt att skapa arbeten och sker i nära samarbete med näringslivet, säger kommunalrådet Sven-Olov Axelsson (S). Vi vill ju inte att det här ska skada vare sig utbildningen eller Karlskoga kommun.

–  Visst är jag orolig för utbildningens anseende, säger Jan Strid på gymnasieförvaltningen. Vi vill ju inte att framtida elever blir avskräckta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.