Här är fisken, Nordamerikansk svart dvärgmal (Ameiurus melas). Foto: Ida Svansbo

”Går att jämföra med kräftpest”

Uppdaterad
Publicerad

Dramatiska händelser kräver dramatiska åtgärder. I dag, onsdag, ska länsstyrelsen i Örebro stoppa den fisk som hittats i ett vattenfyllt grustag utanför Örebro.

Arten, en Nordamerikansk svart dvärgmal (Ameiurus melas), hittades under 2014 efter tips från allmänheten. Länsstyrelsen genomförde provfiske som visade att den malplacerade fisken funnits i grustaget under en längre tid då man hittat malar i olika åldrar. Arten har aldrig tidigare hittats i Sverige.

– Olagliga utplanteringar av fisk eller andra djur och växter är ett stort problem och kan orsaka stora skador på Sveriges naturliga flora och fauna. I regel saknar de naturliga fiender och kan slå ut naturliga inhemska arter, säger Daniel Bergdahl, Vattenvårdshandläggare, Länsstyrelsen i Örebro län, i ett pressmeddelande.

För att stoppa den fula fisken ska markägare nu fylla igen grustaget med hjälp av bidrag från Länsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten.

– Det är märkligt men jag är inte förvånad. Ett sådant här hål drar mycket folk om somrarna. Som Gustavsvik, säger markägaren Stefan Pettersson.

Kan vara förödande

Länsstyrelsen i Örebro uppger i ett pressmeddelande att igenfyllning är den enda lösningen som garanterat ger ett hundraprocentigt resultat.

– Att få ut den i naturliga vatten kan innebära stora problem.  Dels för att den kan bära på sjukdomar och parasiter. Det skulle kunna vara förödande, säger Martin Engström, fiskerikonsulent länsstyrelsen, och fortsätter:

– Det går att jämföra med kräftpest som nästan tog dö på kräftorna. Så är inte scenariot här men det gäller att vara försiktig.

De största malarna som länsstyrelsen hittat är 35 centimeter långa och enligt fiskerikonsulent Martin Engström verkar det som om de  varit där i 5-6 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.