Isaac Kiese Thelin jublar efter att ha gjort 2-0 mot Frankrike när Sveriges U21-lag spelade playoff. Foto: Björn Lindgren / TT

Kiese Thelin: ”Lever i nuet”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått undan utan att han haft bråttom. Förklaringen till örebroaren Isaac Kiese Thelins kometkarriär ger han själv. ”Jag försöker leva i nuet.”, säger han.

Under vinterturnén hyllades han av Johan Elmander, i en intervju med Expressen tidigare i veckan lyfte Henrik Larsson fram Kiese Thelin som ett exempel på en spelare som är där han är tack vare rätt attityd och hårt arbete.

”Det ligger hårt arbete bakom, så där behöver man aldrig vara orolig.” sade Larsson.

Och senast i raden att lyfta fram 22-åringens förmåga och kvalitéer är Zlatan Ibrahimovic, som inte har några invändningar mot att spela med Kiese Thelin i EM-kvalet mot Moldavien på Zimbrustadion i Chisinau på fredagskvällen.

– Han är stor, stark, tar för sig och går in i duellerna. Kan jag komma undan de duellerna så sparar jag kraft till det andra jag är bra på. Då kommer det att lösa sig. Jag ser positivt på det.

”Gjort ett bra jobb”

Det är drygt ett år sedan Kiese Thelin fick signaler om att IFK Norrköping inte såg honom som ett av de två främsta forwardsalternativen. Resten är en rasande snabb och vacker resa, via Malmö FF och Champions League till landslaget och ett proffskontrakt med Bordeaux i franska ligan.

– Han har gjort ett bra jobb och ska bara växa in i det, lära känna ligan och sitt eget lag och det brukar ta tid. Jag tyckte att han gjorde en bra match när vi mötte dem, säger Ibrahimovic.

Själv ligger Kiese Thelin lågt, men han tror på ett samarbete med Zlatan.

Hur tror du att du och Zlatan skulle fungera ihop?

– Det ska nog gå bra. Han är en fantastisk spelare. Det är alltid kul att spela med så bra spelare.

Öppnar för Zlatan?

På vilket sätt passar ni ihop?

– Svårt att säga, det får vi se. Det är upp till Erik (Hamrén) att svara på såna frågor. Om jag får starta kommer Erik att säga vad jag ska göra.

Så enkelt är det?

– Ja, det är det.

Sedan preciserar han sig.

– Jag är ganska rörlig, kan öppna ytor för andra. Det kommer att vara mycket bevakning på Zlatan. Om jag får spela kanske jag kan springa lite och öppna för honom.

Tackar sin uppfostran

Börjar du känna dig sliten, du har spelat nonstop i över ett år?

– Nej, jag har bra folk omkring mig som tar hand om sånt, men det har varit en lång resa. Fantastiskt skojigt. Det finns väl folk som är förvånade över att jag inte mer tänker tillbaka på vad som har hänt, men jag försöker leva i nuet.

Den insikten och två stadiga fötter på jorden är rätt ofta ett vinnande koncept.

– Jag är sån, mina föräldrar har uppfostrat mig att vara sån. Jag har sett andra som har flugit i väg och det kan gå rakt ned sedan. Jag har jobbat hårt från början. Man har fått höra från alla tränare att vill man bli proffs är det hårt arbete som gäller. Titta på de bästa spelarna i världen, det är det som tränar mest.

– Det är något som har sporrat mig.

Sveriges startelva mot Moldavien:

Andreas Isaksson – Pierre Bengtsson, Erik Johansson, Andreas Granqvist, Martin Olsson – Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Kim Källström, Erkan Zengin – Zlatan Ibrahimovic, Isaac Kiese Thelin.

Isaac Kiese Thelin

Född: 22 juni 1992 i Örebro.

Längd: 189 cm.

Vikt: 83 kg.

Klubb: Girondins de Bordeaux.

Tidigare klubbar: Karlslund, IFK Norrköping, Malmö FF.

Position: Anfallare.

Landskamper/mål: 4/0.

Landslagsdebut: Mot Montenegro (1-1) 15 november 2014.

Aktuell: Som startspelare i fredagskvällens EM-kval mot Moldavien i Chisinau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.