Foto: TT

Kvinna åtalas för styckmord i Askersund

Uppdaterad
Publicerad

Efter en utdragen process väcks nu åtal mot den 25-åriga kvinna som misstänks för det uppmärksammade styckmordet i Askersund i somras. Rättegången beräknas inledas den 2 december.

I dag väckte kammaråklagare Lars Duberg åtal mot den 25-åriga kvinnan som misstänks ha styckmördat en 22-årig kvinna i Askersund i somras. Kvinnan åtalas för mord och brott mot griftefriden.

Enligt försvarsadvokaten Johan Eriksson så erkänner 25-åringen vållande till annans död, men nekar till mord. Det var först när hon insåg att 22-åringen var död som hon beslutade sig för att stycka kroppen.

Styckmordet i Askersund

– Hennes avsikt var att skada henne, men inte mörda henne. Det är hon själv som kontaktar polisen under kvällen och leder polisen till platserna där kroppen återfunnits, säger försvarsadvokaten Johan Eriksson till SVT Tvärsnytt.

Enligt advokaten rör det sig om ett triangeldrama där 25-åringen haft ett förhållande med samma kille som 22-åringen.

– Motivet till att skada 22-åringen var svartsjuka, säger han.

Ovanligt mord

Åtalet är ovanligt eftersom misstänkta mördare oftast är män och styckmorden få i Sverige – i snitt begås ett, max två, styckmord per år.

Enligt stämningsansökan har den nu mordåtalade kvinnan åkt till Askersund utrustad med en hammare, en förskärare, en flaska vodka, medicin för insomning och sömnhormon, sprutor och kanyler. I bilen preparerade hon sprutorna med vodka, insomningsmedicin och sömnhormon.

Beväpnad med förskäraren och hammaren gick hon sedan in i huset där hon väntade på att den andra kvinnan skulle komma ut ur lägenheten. När hon gjorde det gick 25-åringen till attack med hammaren, enligt stämningsansökan.

Den andra kvinnan gjorde motstånd och skrek när 25-åringen efter slagen släpade in henne i lägenheten, samtidigt som hon försökte att dämpa skriken med en handduk. Attacken fortsatte med flera vapen och den attackerade kvinna förblödde till döds av skadorna.

Hade bilen parkerad

25-åringen ska sedan ha styckat kroppen och lagt delarna i stora plastpåsar som hon burit ner till bilen som hon parkerat nära porten. Bilen med kroppsdelarna lät hon sedan stå parkerad när hon på eftermiddagen åkte till jobbet i ett annat fordon.

På kvällen återvände 25-åringen till Askersund för att hämta kroppsdelarna som hon körde till Hällabrottet i Kumla där hon gömde dem på olika platser.

Till åklagarens bevisning hör bland annat en såg, en förskärare, en kniv, en hammare, sprutor, fem kassar och en flaska vodka. Åklagaren åberopar också flera förhör med vittnen som berättat att 25-åringen haft uppsåt att döda den andra kvinna.

Åklagaren Lars Duberg kvinnans försvarsadvokat har samma syn på motivet bakom mordet.

I övrigt vill Duberg inte säga mycket mer än det som står i åtalet.

– Brottet har varit planerat och sedan framgår det ju ganska mycket av gärningsbeskrivningen vad som hänt, säger han till TT.

”Medgett misshandel”

Du åberopar flera vittnesförhör för att bevisa att hon haft uppsåt att döda. Ska man tolka det som att hon sagt till flera personer att hon planerat att döda den här kvinnan?

– Hon har ju haft inställningen att hon har medgett misshandel och vållande till annans död. Jag påstår att dödandet varit uppsåtligt, säger Lars Duberg som inte vill gå in på vad det är 25-åringen sagt i samtal med andra.

Bevisläget ser han som gott.

Kvinnan har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att hon inte är psykiskt störd i juridisk mening. Om hon döms kan hon därför inte lämnas över till rättspsykiatrisk vård.

Rättegången inleds tisdagen den 2 december i Örebro tingsrätt, och väntas pågå i fem dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmordet i Askersund

Mer i ämnet