Helge Fossmo Foto: Jan Düsing / TT

Knutbypastorn får sitt straff tidsbestämt

Uppdaterad
Publicerad

Livstidsdömde Helge Fossmo, dömd för att ha beordrat mordet på sin fru i Knutby, har fått sitt straff tidsbestämt till 24 år. Men beslutet kommer att överklagas.

Örebro tingsrätt konstaterar i beslutet att risken för att Helge Fossmo återfaller i allvarlig brottslighet är låg och att hans sociala nätverk är ett skydd.

Han har nu avtjänat drygt tio år och nio månader. Med livstidsstraffet omvandlat till 24 år innebär det att han kan bli villkorligt frigiven 2020 och eftersom återfallsrisken legat lågt även tidigare tycker domstolen inte att det är för tidigt att omvandla straffet.

Mord i Knutby

”Blandade känslor”

– Han upplever det förstås som positivt att straffet är tidsbestämt – att man går från en fullständig ovisshet till en visshet, säger Fossmos advokat Anton Strand.

Han anser att straffvärdet snarare borde hamna på 18-21 år.

– Därför blir det blandade känslor hos min klient, säger han.

Att straffet landar på 24 år beror enligt tingsrätten på att karaktären och svårighetsgraden av de gärningar som Helge Fossmo dömts för anses ”särskilt” försvårande. Dock inte ”synnerligen” – vilket hade kunnat ge ett ännu längre straff.

”Osäkerhetsmoment”

Chefsåklagaren Tomas Olsson tycker att tiden är i underkant, och anser att beslutet om tidsbestämning är felaktigt.

– När det är så här väldigt lång tid innan han ska friges så är det lämpligt med en förnyad riskbedömning närmare inpå. Hade det varit helt klart att riskbedömningen är riktig hade det varit en sak, men med hänsyn till hans personlighet så menar jag att det finns ett osäkerhetsmoment, säger Tomas Olsson.

Var pastor i Knutby

Fossmo var tidigare pastor i Knutby församling. I januari 2004 hittades hans 23-åriga fru mördad. I huset intill hittades en 30-årig man, make till pastorns älskarinna, skottskadad.

Familjens barnflicka dömdes för mord och mordförsök på pastorns 23-åriga fru. Barnflickan hade två månader tidigare försökt att mörda henne med en hammare. Hon dömdes också för mordförsök på den skottskadade mannen. Helge Fossmo dömdes för anstiftan till brotten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Knutby

Mer i ämnet