Foto: SVT

Kommunen anmäls för hantering av språkskola

Uppdaterad
Publicerad

Följetongen kring Sverigefinska språkskolan i Örebro fortsätter. Nu DO-anmäls kommunen för sitt agerande.

– Vi vill att de ska titta på vad som har gjorts i Örebro kommun vad gäller språkskolan. Vi anser att allt inte har gått rätt till, säger Voitto Visuri, ordförande för Sverigefinska riksförbundet.

För tre veckor sedan konstaterade Kammarrätten för fjärde gången att Sverigefinska språkskolan i Örebro fått för lite pengar till sin verksamhet. Detta trots att kommunallagen säger att elever på friskolor ska ha lika mycket resurser som elever som går i en kommunal skola.

Sverigefinska språkskolan i Örebo

Men domen kom för sent. I augusti begärdes skolan i konkurs och Sverigefinska riksförbundet är nu kritiska på två punkter. Dels hur kommunen skötte ärendet och dels hur de agerade efter konkursen.

Barnen splittrades

– Då splittrades alla barn runtom i kommunens skolor och det innebär att deras språkutveckling i finska blir lidande. De borde ha fått fortsätta i kommunal regi, säger Voitto Visuri.

Diskrimineringsombudsmannen ska nu gå igenom ärendet för att sedan fatta ett beslut om hur de ska gå vidare. De har också stämt träff med Sverigefinska riksförbundet för att diskutera ärendet.

– Vi har behandlat Sverigefinska språkskolan på samma sätt som andra friskolor. Vad gäller de 12 eleverna har alla erbjudit att gå på Mellringeskolan med extra stöd, och det är föräldrarna som valt andra skolor, säger Marie Holm, programdirektör Barn och utbildning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverigefinska språkskolan i Örebo

Mer i ämnet