Foto: SVT

Kommunen som kan komma att byta namn

Uppdaterad
Publicerad

Ljusnarsbergs kommun kan bli Kopparbergs kommun. På onsdagen beslutar kommunstyrelsen om det ska bli folkomröstning i frågan i samband med valet i september.

2002 genomfördes en folkomröstning men majoriteten röstade då nej till namnbytet. Huruvida ett namnbyte faktiskt blir av denna gång återstår att se då såväl politiker som kommunbor verkar vara fortsatt oeninga.

– Det är inte partier som är oeniga, det är politiker. Det går skiljelinjer även inom partierna, säger Bo Wallströmer, kommunchef i Ljusnarsbergs kommun.

Varför vill man byta namn?

– Det är ett fyrtiotal kommuner i Sverige som har ett annat kommunnamn än huvudtätorten och en del av de kommunerna vet man knappt var de ligger. Har man i stället tätortens namn på kommunen är det lättare att lokalisera var kommunen finns, säger han.

1641 fick samhället namnet Liusnars Kopparberg, och namnet kommer just från kopparberget vid sjön Ljusnaren. Först vid kommunreformen 1862 bildades Ljusnarsbergs landskommun, och så sent som 1971 blev den till Ljusnarsbergs kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.