Kommunen vräker kriminellt gäng

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun har vräkt den kriminella grupperingen Romano från sin lokal i Mosås genom att köpa fastigheten för miljoner. Det är andra gången på fem år som kommunen vräker en kriminell organisation på det sättet. Och nu vill regeringen göra det lättare för hyresvärdar att vräka kriminella hyresgäster.

Under vintern och förra hösten har de rivaliserande klubbarna Romano och Black Cobra drabbat samman flera gånger vilket gett upphov till skottlossningar, både i Kumla och centrala Örebro. För att få ett slut på oroligheterna beslutade kommunen att köpa fastigheten i Mosås som Romanos klubblokal ligger i. Affären stod klar i februari och notan gick på nio miljoner kronor. Under våren flyttade Romano ut.

Det är inte första gången kommunen tar sig an den organiserade brottsligheten på det viset. Redan 2010 köptes den tomt på industriområdet Holmen där Bandidos dåvarande klubblokal låg av kommunen för 5,5 miljoner och året därpå vräktes klubben därifrån.

Gängkriget i Örebro

Enligt Programnämnd Samhällsbyggnads ordförande Björn Sundin (S) var det efter ett förslag från polisen som kommunen tog fram plånboken.

Hur mycket får det kosta?

– I de här fallen har det inte varit en stor fråga alls, säger Björn Sundin (S).  Vi gör det för att vi vill inte att de här gängen ska etablera sig i Örebro. Sen får vi tillbaka de pengarna. Fastigheten på Holmen har vi sålt och vi fick tillbaka de pengar vi lagt ut. Det kommer vi säkert få med den här fastigheten också. Det är ingen dålig affär för örebroarna. Tryggheten är svår att vardera i kronor och ören.

Och snart kan det bli lättare att vräka hyresgäster med kopplingar till organiserad brottslighet. Regeringen meddelade idag genom ett pressmeddelande att en utredning ska tillsättas under hösten för att se hur regelverket kan ändras för att underlätta för hyresvärdar.

Kan liknande köp komma på tal i framtiden?

– Det får vi väl se. Det får ju i så fall bli en diskussion med polisen. Men det har ju hittills varit en del i arbetet så det är ju klokt. Men huvudarbetet görs av polisen och så ska det vara i framtiden också.

Är det någon sådan affär planerad?

– Det skulle jag inte berätta i så fall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkriget i Örebro

Mer i ämnet