Samling på Sergels torg Foto: Åsa Stensrud

”Kommunerna måste ta sitt ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 300 manifesterade i Stockholm för en bättre förskola.

Upproret föddes i Örebro för ungefär ett år sen när förskolelärarna Anki Johansson och Malin Hörlin sprang upp på scenen på Conventum, avbröt barn- och utbildningsnämndens ordförande Thomas Esbjörnsson och gav sin syn på hur förskolan ser ut idag. De menar att det är för hög beläggning på förskolorna och för få pedagoger.

– Som det är just nu så tycker vi att förskolan är påväg att bli mer barnpassning än en pedagogisk verksamhet, sa Anki Johansson då.

Ett år senare tycker hon fortfarande inte att de märkt av någon skillnad ute i verksamheterna.

Förskoleupproret var tänkt att vara lokalt, men det stora gensvaret från hela landet gjorde att den istället blev nationell. Idag arrangerades därför en manifestation i Stockholm. Omkring 460 personer hade anmält sig innan men arrangörerna uppskattar att det var ungefär 300 personer på plats.

– Det var inte så stor uppslutning som vi hoppades på men det var bra talare och så. Nu har vi satt en sten i rullning så får vi se vad det leder till.

”Utbildningsministern informerad”

Anki berättar att andra deltagare har visat intresse för att anordna liknande manifestationer och att hon själv även då kan vara aktuell som talare.

– Det kom fram en person som varit i kontakt med den nya utbildningsministern så han har också fått information om upproret.

Vad är nästa steg för er då?

– Nu ska vi bara ta det lugnt... i alla fall en vecka, skrattar hon. Vi ska ligga lågt och fundera på hur vi ska gå vidare.

”Kommunerna måste ta ansvar”

Med start på Sergels torg klockan 12:00 tågade deltagarna gemensamt till Mynttorget, mitt emellan Riksdagen och det svenska slottet. Där hölls en manifestation med start 13:00. Där höll bland annat en representant från lärarförbundet tal och Anki själv.

– Jag ska berätta om hur arbetssituationen ser ut och vad vi i Förskoleupproret har för krav, berättade hon för Tvärsnytt innan tåget började. Vad vi tycker ska göras så de får lite förslag på det.

Vad är det ni tycker ska göras?

– Kommunerna måste ta sitt ansvar och inte bara tänka på kvantitet för att uppfylla platsgarantin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.