Kommunpolitiker körde rattfull

Uppdaterad
Publicerad

Johnny Skoog, moderat politiker i Hallstahammar, har dömts till en månads fängesle för rattfylleri. Trots att rattfylleriet inträffade för åtta månader sedan har Skoog inte berättat något för sina partikamrater.

På kvällen den 20 september förra året stoppades moderate politikern Johnny Skoog från Hallstahammar av polisen. Skoog var då ute och körde på riksväg 53 vid Kvicksund, och polisen hade vid två tillfällen försökt stoppa Skoog som körde vingligt med sin bil.

Polisen misstänkte att moderate Johnny Skoog var berusad och tog ett utandningsprov. Det visade 0.92 milligram alkohol per liter i utandningsluften, omräknat var det 1,92 promille.

Johnny Skoogs körkort drogs in omedelbart. Och nu har Skoog också fått sin dom i tingsrätten. Han döms till en månads fängelse, tingsrätten anser inte att det finns några särskilda skäl att döma honom till något annat. Tingsrätten menar att Skoog haft en mycket hög alkoholkoncentration och att hans bilkörning inte varit obetydlig eftersom han kört på allmän landsväg.

Johnny Skoog är 65 år, han är ledamot i kommunfullmäktige, ersättare i miljönämnden, styrelseledamot i HFAB och styrelseledamot i Mälardalens brand- och räddningsförbund.

Trots att Johnny Skoog körde rattfull för åtta månader sedan har han inte berättat om händelse för sina partikollegor. För Hans Strandlund, gruppledare för moderaterna i Hallstahammar, kom beskedet om Skoogs rattfylleri som en överraskning.

– Jag är mycket besviken att han inte berättat något för oss, säger Hans Strandlund.

Moderaternas gruppledare Hans Strandlund menar också att det är ohållbart att Johhny Skoog har kvar sina förtroendeuppdrag.

– Vi har regler om att man inte kan ha förtroendeuppdrag samtidigt som man gjort ett så här allvarligt brott, säger Strandlund.

Hans Skoglund berättar nu att Johnny Skoog efter en uppgörelse kommer att avsäga sig alla politiska uppdrag.

– Vi får se om han kan komma igen, säger moderaternas gruppledare Hans Skoglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.