Foto: Jesper Mattsson/SVT

Kostade miljoner att stänga – nu öppnar Granhult igen

Uppdaterad
Publicerad

Statens Institutionsstyrelse satsade miljoner på att göra sig av med personal och stänga ungdomshemmet Granhult utanför Lindesberg.

Nu ska Granhult öppnas igen – men för vuxna missbrukare

I somras tömdes Granhults behandlingshem strax norr om Lindesberg. Där hade unga pojkar fått hjälp att komma ur missbruk och kriminalitet. Samtidigt anmälde Statens Institutionsstyrelse, SiS, sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att de inte klarade av att erbjuda plats på ungdomshemmen. Många unga har under året fått köa och vänta på en plats. Det innebär ett hot mot ungdomarnas liv, säkerhet eller hälsa, enligt anmälan.

SiS menade samtidigt att nedläggningen av Granhult var nödvändig, eftersom anläggningen var för liten för att klara en effektiv verksamhet. Beslutet fick hård politisk kritik.

– Jag blir bestört, sa Helena Vilhelmsson (C) till Tvärsnytt. Har man inte längre planeringshorisont så är det allvarligt.

– Man blir ju bedrövad över att det inte ska vara möjligt att ha en bättre framförhållning. Det är inte rimligt att ungdomar som faktiskt skulle behöva hjälp och stöd för att kunna komma tillrätta med tillvaron inte ska kunna få det, sa riksdagsledamoten Lennart Axelsson (S).

Enligt SiS kostade det ungefär 20 miljoner att göra sig av med personal i Granhult. Samtidigt hade myndigheten svårt att ta sig ur hyreskontraktet och riskerade att under en dryg tioårsperiod totalt få betala mer än 20 miljoner i hyra för en tom anläggning.

Nu öppnas istället en ny, tillfällig verksamhet i samma lokaler. Först ska Granhult bygga om en del, men i februari räknar man med att kunna börja ta emot vuxna missbrukare. Satsningen på vuxna gör att man slipper de krav på skolgång som finns för unga missbrukare.

Enligt ett pressmeddelande har trycket på SiS aldrig varit så stort som det är nu. ”Den senaste tiden har beläggningen inom missbruksvården varit historiskt hög och saknar motstycke under 2000-talet. Det går inte att hitta några enskilda faktorer som förklarar detta.”, skriver myndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.