Kraftig ökning av lex Sarah i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Antalet lex Sarah-anmälningar som rör äldreboenden har ökat dramatiskt i vårt område. Från en anmälan 2010 till 16 stycken förra året.

”En boende har fått avföring på händerna vid matbordet strax innan kvällsmat. Personalen satte plasthandskar på den boende istället för att tvätta händerna”.

”Tre händelser som omfattar kränkningar är inrapporterade. / …/. Den sammantagna bedömningen är att ett allvarligt missförhållande inträffat”.

Det här är två exempel på lex Sarah-anmälningar som gjorts på äldreboenden i Örebro och Västmanlands län de senaste åren. Totalt handlar det om 19 stycken mellan 2010 och 2012, visar SVT:s granskning. Hälften av dem gjordes i Örebro kommun.

– Det är ett resultat av att vi medvetandegjort vår personal om deras ansvar att reagera om missförhållande uppstår, säger Tommy Henningsson, förvaltningschef Vård och omsorg i Örebro kommun.

– I början tror jag att det fanns en rädsla för att anmäla med risk för att komma i konflikt med sina medarbetare. Den rädslan tror jag har avtagit och man är mer klar över varför man ska anmäla, fortsätter han.

Färre anmälningar i Västerås

Lex Sarah innebär att personal som jobbar inom socialtjänsten är skyldig att rapportera missförhållanden eller risk för missförhållanden till den som bedriver verksamheten. Bedöms missförhållandet som allvarligt ska denne anmäla det vidare till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

I Örebro kommun gjordes åtta anmälningar på äldreboenden under 2012. I jämnstora Västerås kommun – bara två.

– Min bedömning är att betydligt fler borde ha anmälts på grund av hög allvarlighetsgrad. Till exempel att en enhet på ett demensboende varit obemannad under två-tre timmar. En sådan händelse medför en påtaglig risk för att det skulle kunna hända något som inte får hända, säger Per-Arne Blomberg, kvalitetsombud Sociala nämndernas stab i Västerås kommun.

Vad gör du åt det?

– Vi försöker informera våra leverantörer och utförare av äldreomsorg att ta mer allvarligt på lex Sarah. Att de ska läsa föreskrifterna och de allmänna reglerna mer noga. Att göra en större riskanalys av olika händelser som inträffar.

Hela listan Lex Sarah-anmälningar på äldreboenden, 2010-2012.

Arboga kommun 2010 fallolycka

Köping 2011 fysiska övergrepp från annan vårdtagare

Askersunds kommun 2012 fallolycka

Kumla kommun 2012 fysiska övergrepp från annan vårdtagare

Lekebergs kommun 2012 brister i bemötande

Ljusnarsberg 2012 ekonomiska övergrepp

Norlandia Care AB 2012 fallolycka

Norlandia Care AB 2012 ekonomiska övergrepp

Västerås stad 2012 bristande tillsyn

Västerås stad 2012 brister i utförande av insatser

Örebro kommun 2012 ekonomiska övergrepp

Örebro kommun 2012 brister i utförande av insatser

Örebro kommun 2012 fysiska övergrepp från personal

Örebro kommun 2012 ekonomiska övergrepp

Örebro kommun 2012 brister i utförande av insatser

Örebro kommun 2012 brister i bemötande

Örebro kommun 2012 brister i utförande av insatser

Örebro kommun 2012 brister i bemötande

Örebro kommun Uppgift saknasbrister i utförande av insatser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.