Foto: Caroline Larsson/SVT

Kriminell verksamhet på populär rastplats

Uppdaterad
Publicerad

Rastplatsen Sickelsta mellan Örebro och Kumla har varit utsedd till en av Sveriges bästa rastplatser. Men nu är det enligt Trafikverket en plats för kriminell verksamhet.

Rastplatsen används som boplats under sommarmånaderna och entreprenörer som arbetar med underhållet på platsen vittnar om hotfulla situationer för sin personal. Trafikverket har nu satt upp en skylt för att minska problemet med att personer bor på rastplatsen.

Omtyckt rastplats

– Det här är en rastplats som är väldigt omtyckt och vi vill återupprätta dess rykte, säger Peter Behrmann, presskommunikatör på Trafikverket. När personer använder rastplatsen så permanent så skrämmer det iväg vanliga trafikanter och det är problemet i ett nötskal.

Bör man som vanlig bilist undvika den här rastplatsen?

– Det vågar jag inte säga utan det är säkert så att det är ett problem som kommer och går det här, säger Peter Behrmann. Jag skulle inte vilja avråda personer från att besöka rastplatsen.

Känner sig ofta hotade

När Tvärsnytt besöker rastplatsen träffar vi en person som arbetar med att underhålla den för Trafikverkets räkning. Hon berättar att hon och hennes kollegor ofta känner sig hotade på rastplatsen. Det handlar om folk som bosatt sig på platsen, framförallt på sommarmånaderna, och som blir aggressiva när andra kommer dit. Hon säger att problemet finns på andra rastplatser men att det framförallt är ett stort problem just här – och det gäller på båda sidorna om E20.

Tar hand om i mån av tid

Polisen i Örebro län låter hälsa att det är en av flera problemfrågor som polisen arbetar med i mån av tid. Man säger också att stickprov görs när polisen får signaler om att brott begås.

Imorgon ska myndigheten ha ett möte med Kumla kommun och polisen för att se vad som kan göras åt problemet framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.