Kritik mot hem för flyktingbarn

Publicerad

Från en dag till en annan skulle boendet ta emot dubbelt så många. Det skapade oro bland ungdomarna. Nu kräver Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att Sollefterå kommunen vidtar åtgärder för att förbättra boendet.

Det blev stökigt på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Sollefteå, sedan kommunen beslutat ta emot dubbelt så många barn utan att anställa mer personal. Nu ställs krav på kommunen att förbättra boendet.

I samband med en inspektion berättade ungdomar att personalen inte längre har tid för dem och att de har mindre att göra på fritiden. Från att tidigare ha anmält ungefär en incident per år gjordes det 7-8 incidentrapporter plus en polisanmälan under en 14 dagars period under försommaren.

Nu kräver Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, att kommunen gör förbättrar boendet. Bland annat bör varje ungdom ha eget rum såvida de inte själva väljer att bo med ett syskon eller släkting.

Kommunen uppger att den planerar ytterligare ett boende som ska stå klart i höst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.