Kumlamodellen ska ge fler läkare

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet i Örebro län vill göra det lättare för utlandsutbildade läkare att komma in i den svenska vården. Som modell lyfter de fram Kumla vårdcentral.

Under flera år har vårdcentralen i Kumla arbetat aktivt för att ge fler läkare med utländsk läkarlegitimation behörighet att jobba som läkare i Sverige. Det handlar både om språkkunskaper och om medicinska kunskaper anpassade till den svenska sjukvården.

– Det handlar om att veta hur den svenska sjukvården fungerar. Symptomen hos patienterna är ju desamma, säger verksamhetschefen Anna Roman.

Mycket handledning

I dagsläget är tio av 13 ordinarie läkare utlandsutbildade. En av dem är allmänläkaren Sherif Sabry från Egypten som arbetat på vårdcentralen i ett år.

– Den största anledningen till att jag valt Kumla är att de har bra utbildning och organiserad handledning. Det finns alltid en erfaren allmänläkare som tar hand om oss och lär oss det svenska sjukvårdssystemet, säger Sherif Sabry.

Vill sprida konceptet

Nu har Kumlamodellen blivit politik. På en pressträff presenterade Folkpartiet i Örebro län hur de snabbare vill få utlandsutbildade läkare i jobb.

Det handlar bland annat om ett samarbete mellan landstinget och Migrationsverket för att ta reda på hur många läkare som kommer till länet, men också om praktik.

– Kumla vårdcentral har länge jobbat med att utbilda läkare från andra länder. De har på ett bra sätt gett dem praktik och lärt dem det svenska språket. Vi tror att de här konceptet kan användas på fler vårdcentraler i länet och vi skulle på det sättet få fler allmänläkare i jobb till gagn för patienterna, säger oppositionsrådet Anna Ågerfalk (FP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.