Foto: TT

Personalen på Ädelgården kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Personal på vård- och omsorgsboendet Ädelgården i Örebro lämnade tre avdelningar obemannade så att de boende inte kunde kalla på hjälp. Det här är andra gången i år som det händer och nu anmäls boendet.

Det är Örebro kommun som anmäler Ädelgården enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg. Anledningen är att personal lämnade tre avdelningar obemannade i augusti i år. Detta trots att man vet att det inte är tillåtet eftersom de boende som lämnas ensamma inte kan kalla på hjälp.

Andra gången i år

Totalt berörs sex anställda i anmälan och det är inte första gången som de lämnar de boende ensamma. I en lex Sarah-anmälan i våras kritiserades samma personer för att ha brustit i sitt arbete.

Förhandlingar med facket

Kommunen har utrett händelsen och slutsatsen är att personalen brustit i sitt ansvar och grovt brutit mot sina plikter. Eftersom samma personer var föremål för den tidigare anmälan kommer Örebro kommun att vidta arbetsrättsliga åtgärder.

Förhandlingar med facket har inletts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.