Landstinget kan ta över dirigeringen av ambulanser

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Västmanland kan komma att ta över dirigeringen av ambulanser i egen regi. Ett förslag finns utarbetat som landstingsstyrelsen tar ställning till den 30 april

Landstinget har idag avtal med SOS Alarm i Sverige AB, som dirigerar länets ambulanser från en larmcentral i Örebro. Avtalet går ut den 31 maj 2015.

– Det är genom att man både har klinisk tjänstgöring, kanske på akuten, kanske som ambulanssjuksköterska och på larmcentralen, som man kan systemet och det skulle kunna bli en mer attraktiv tjänst och därmed lättare att anställa sjuksköterskor, säger Denise Norström.

Landstingen i Uppsala län, Sörmland och Västmanland har tillsammans låtit utföra en förstudie för att fram ett förslag till en långsiktigt hållbar lösning. Valet står mellan att göra en ny upphandling eller att ta över ambulansdirigeringen i egen regi. Utredningen rekommenderar det senare.

– Vi väljer denna lösning före upphandling på grund av svårigheterna att upphandla på en marknad med få aktörer, säger Denise Norström (S), landstingsstyrelsens ordförande i Västmanland.

– Vårdkedjan börjar vid den första telefonkontakten. Därför är det också viktigt att dirigeringen sköts av sjukvårdsutbildad personal, som kan göra rätt bedömningar. Det uppnår vi genom att driva verksamheten i egen regi, säger Monica Berglund, landstingsdirektör, Landstinget Västmanland.

För att minska sårbarheten föreslås ambulansdirigeringen organiseras i samverkan med andra landsting. I första hand handlar det om ett samarbete med landstingen i Sörmland och Uppsala, men även andra landsting och regioner har möjlighet att ansluta sig.

Samma landsting är inblandade i en långdragen strid med det privata företaget Medhelp som tidigare skött dirigeringen av ambulanser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.