Foto: SVT

Lärarna kräver 10.000 mer i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att rekrytera lärare och en av orsakerna är de dåliga lönerna enligt Lärarnas riksförbund. Och nu kräver lärarna höjda ingångslöner.

Lärarlönerna i Örebro kommun är generellt lägre än landet i övrigt. Det visar färska siffror från Lärarnas riksförbund som Tvärsnytt tagit del av. Som exempel ligger ingångslönerna för gymnasielärarna i Örebro 740 kronor lägre än i riket.  Medan Västerås bara ligger 50 kronor under.

Föratt få till någon ändring kräver nu Lärarnas riksförbund att månadslönerna höjs med 10.000 kronor i månaden. I Västerås kommun kröver lärarfacket att skillnaden mellan ingångslön och slutlön ökar. Medan facket i  Örebro kommun kräver att ingångslönerna höjs med minst 2.500 kronor i månaden.

–Det är väldigt mycket pengar och vi har väldigt många lärare anställda i Örebro kommun  och jag har svårt att tänka mig att vi hamnar på deras utgångsbud. Det är alltid en förhandling, säger Thomas Esbjörnsson (S), som är talesperson i skolfrågor.r

Vilka blir konsekvenserna om ni inte får igenom era krav?

–Det kommer att bli ännu fler obehöriga lärare i våra klassrum i Örebro kommun och vi kommer att halka efter både lönemässigt för lärare och sannolikt även resultatmässigt för eleverna, säger Svante Tideman som är kommunombud i Örebro för Lärarnas riksförbund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.