Foto: Scanpix

Lastbilschaufför döms efter dödsolycka

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen dömdes en 49-årig lastbilschaufför för vållande till annans död i sambande med en krock på E20 förra året. Mannen döms till villkorlig dom och böter på 22.200 kronor.

Mannen frias däremot från åtalspunkten som gäller vårdslöshet i trafik.

Tre olyckor i snabb följd

Olyckan var den tredje på samma vägsträcka mellan Örebro och Arboga samma dag. Inledningsvis inträffade en olycka mellan två personbilar. Straxt därefter skedde en större trafikolycka där två bussar och en tankbil kolliderade. 60 personer fick föras till sjukhus och 33 fick behandlas för sina skador.

Det var i samband med trafiksituationen efter den andra olyckan som lastbilschauffören kolliderade med två personbilar.

Tittade bort

49-åringen har berättat att han tittat bort från vägen under tio sekunder för att kontrollera värdena på lastbilens instrumentbräda medan han körde. Han uppfattade inte heller att bilarna framför honom bromsade eller såg några bromsljus.

Lastbilen färdades i cirka 90 kilometer i timmen och bromssträckan blev 100-150 meter innan ekipaget stannade.

Under den sträckan träffade lastbilen en personbil som befann sig i en fil bredvid. Mannen i bilen skadades svårt och dog senare på sjukhus.

Tingsrätten menar att lastbilschauffören varit oaktsam men inte tillräckligt för att dömas till vårdslöshet i trafik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.