Thilda Ekström och Wilma Bäckemalm på Saltängens förskola i Laxå. Foto: Liv Fahlén/SVT

Laxåbarnen städar efter Skräp-Maja

Uppdaterad
Publicerad

Miljötänket kryper nedåt i åldrarna i Laxå. Tre förskolor har blivit miljöcertifierade under året och Tvärsnytt har besökt en av dem.

Thilda Ekström och Wilma Bäckemalm går på Saltängens förskola i centrala Laxå. Det är en av tre förskolor i kommunen som fått Grön Flagg, en certifiering från stiftelsen Håll Sverige Rent som går ut på att förskolan jobbar för en bättre hälsa och miljö.

– Varje dag städar vi upp efter Skräp-Maja. Hon är så bökig och stökig, och har massa skräpgrejer på sin klänning. Hon kastar alla möjliga saker, säger Wilma Ekström.

Odlar egna grönsaker

Saltängens förskola började arbeta med Grön Flagg under hösten 2012. De har utgått från två teman – närmiljö och hälsa/livsstil – där de bland annat plockat skräp och odlat egna grönsaker.

– Vi källsorterar och komposterar, och av komposten får vi sedan jord som vi använder när vi planterar potatis och fröer, säger förskolläraren Annelie Eriksson.

Skapa goda vanor

I hela Sverige är över 2 500 skolor och förskolor anslutna till Grön Flagg. I februari kunde Saltängens förskola hissa sin gröna flagga och nu under hösten får barnen lära sig allt från hur socker påverkar kroppen, till varför det är bättre att cykla än att ta bilen.

– Det är jätteviktigt att lära sig detta redan i unga år. Det är då allting lärs in, och det bästa är att det tar med kunskapen hem och lär sina föräldrar också, säger Annelie Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.