Foto: Liv Fahlén / SVT

Lindesberg lägger ner Kulturnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och fritidsnämnden i Lindesberg försvinner. Detta enligt ett förslag på en ny politisk organisation som nu kritiseras av en kulturprofil i länet.

Peter Ekström är en av grundarna till ”The Art of Sweden”, en intresseorganisation för fria professionella kulturskapare i Örebro län. Han är kritisk till förslaget på ny politisk organisation i Lindesberg, som bland annat innebär att Kultur- och fritidsnämnden läggs ner.

– Risken är att kulturen blir en bisak som inte prioriteras, och i lägen där kommunen måste spara kommer kulturen alltid att stå överst på listan. Finns det då ingen nämnd med intresserade politiker, då är riskerna betydligt större, säger Peter Ekström, rektor för Örebro konstskola.

Val 2014 – Tvärsnytt

Effektivare styrning

Kultur- och fritidsfrågorna kommer istället att hanteras av det som i dagsläget kallas för Tillväxtutskottet. Där kommer även arbetsmarknad, näringsliv och turism att hanteras.

– Dels kommer vi att få en mycket effektivare styrning. Här får vi en stor enhet som kan jobba med mycket större resurser, säger Anders Ceder (S), kommunalråd i Lindesberg och fortsätter:

– Dels kommer det att stärka vår demokrati när kommunfullmäktige får en starkare roll. Det är ju trots att fullmäktigeledamöterna som är folkvalda, inte vi andra politiker som sitter på partiuppdrag.

Kulturdebatt i Lindesberg

Förslaget ska upp i kommunfullmäktige i juni, men redan under måndagskvällen är frågan aktuell på ett kultursamtal i Lindesberg, där ”The Art of Sweden”, länsteatern, landstinget och politiker debatterar just kultur.

– Är det så att det uppstår någon tydlig viljeriktning bland allmänheten och kulturmänniskorna, då hoppas jag att politikerna är lyhörda, säger Peter Ekström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet