Timo Silvola från Degerfors laddar inför SM-tävlingarna i draghund. Foto: Thomas Wedin/SVT

Lokala medaljhoppet laddad för draghund

Uppdaterad
Publicerad

En av de tävlingar som avgörs under SM-veckan är SM i Draghund. Under torsdagen avgörs sporten i Ånnaboda och Timo Silvola från Degerfors är ett av de stora medaljhoppen.

Timo Silvola har både VM-, EM- och flera SM-medaljer i samlingen. Han har tävlat med hund i nästan 20 år och nu när han ställer upp i SM har han helt nya hundar och han är ganska osäker på vad dom går för.

– Det är riktigt riktigt nervöst, säger han. Det är 2 syskon från Kiruna, en hane och en hona, som blir 3 år i maj och dem går jättebra. Det gäller att få upp distansen på dem. Sen hade jag lite otur med skador för tre veckor sedan och dom har stått ganska länge. Det känns osäkert men kul.

Hundarna som han ställer upp med är av blandras och är väldigt snabba men kan fort bli trötta.

– Det märks om hunden inte har någon bra dag. Små saker kan ha jättestor betydelse. Han kan ha en spricka på en tass som ömmar och som du inte har sett. En sån liten sak kan ha jättestor påverkan på hunden.

Timo som är från Degerfors hoppas naturligtvis på medalj nu när SM går på hemmaplan.

– Det tycker jag är kul, det ser jag som en morot. Jag ska göra vad jag kan för att ta medalj. Man vill ju alltid stå högst upp, så är det, avslutar Timo.

Så funkar draghundsport:

Det finns tre olika klasser i draghund.

Släde 4-spann masstart: I släde tävlar herrar och damer i samma klass. Tävlingen inleds på torsdagen med en prolog med individuell start. Prologen är 5 km, vilket utgör ett varv i banan. Tiderna ur prologen anger placering i startfältet inför fredagens final. Finalerna körs som masstart och genomförs i två heat. Samtliga finalheat körs om två varv, första ekipage i mål vinner sin klass. För föraren handlar det bland annat om att styra spannet på bästa sätt genom snäva kurvor i hög hastighet och om att kunna lägga in spurter uppför branta backar. Renrasiga polarhundar och blandraser, så kallade alaskan huskies och hounds, är de vanligaste raserna som används i slädhundstil.  

Combined: Grenen tillhör nordisk stil vilket innebär att föraren åker med skidor efter hunden istället för med släde. Combined innebär att man har en masstart där hunden drar en pulka som föraren via en lina är kopplad till. 

Linkörning: Denna variant innebär att föraren åker skidor med hunden kopplad till sig via en lina. Tävlingen körs med individuell start. I den nordiska stilen räcker det inte med en snabb och stark hund för att kunna placera sig bra, föraren måste också vara en duktig fristilsåkare. Alla hundraser är välkomna och startfältet fördelas upp så att tävlande med hundar av samma kaliber hamnar i samma klass.

Källa: SM-veckan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.