LRF vill ha licensjakt på varg

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsjakten på varg, som den är utformad idag, fungerar inte. Det anser Lantbrukarnas riksförbund, Svenska Fåravelsförbundet och Sveriges Lammköttsproducenter som nu vill halvera vargstammen i länen.

– Vi har tappat kontrollen över vargen, säger Gudrun Haglund-Eriksson som är LRF:s ordförande i regionen.

Situationen för lantbrukarna är ekonomiskt pressad idag. Sker det då ett vargangrepp på djuren förvärrar det, enligt Lantbrukarnas riksförbund, läget ytterligare. Därför vill de nu att det genomförs en licensjakt på varg.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

– Regeringen har kommit fram till att vargstammen måste minskas kraftigt i hela landet. Det tycker vi är bra. Problemet är bara att det nu inte händer någonting, säger Gudrun Haglund-Eriksson.

Vargstammen i länen har blivit större de senaste åren, men om det finns ett samband mellan antalet vargar och antalet vargattacker är oklart. 

– Det går upp och ned. Det finns egentligen inget mönster i det. För några år sedan skedde det bara två angrepp, året därpå mer än dubbelt så många, sedan gick det ned igen. Det verkar vara ganska slumpmässigt, säger Magnus Eklund, miljöchefen på länsstyrelsen.

Många söker bidragspengar

Ett rovdjursstängsel hjälper till viss del att skydda djuren från vargen. Eftersom det är dyrt att införskaffa ett sådant kan lantbrukarna söka bidragspengar från länsstyrelsen – och i år var det ovanligt många ansökningar som kom in.

– I år har väldigt många brukare sökt bidrag. Så våra bidragspengar som vi kan fördela har tagit slut för i år, säger Magnus Eklund.

LRF hoppas nu på att rovdjurspropositionen som klubbades igenom av regeringen i fjol och som säger att vargstammen i hela Sverige ska minskas ordentligt, träder i kraft snart.

– Det måste ske någonting nu. Lantbrukarna kan inte ha det så. Det enda som skulle kunna hjälpa är licensjakten på varg, säger Gudrun Haglund-Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet