Foto: SVT

Förskolan ligger på en parkeringsplats

Uppdaterad
Publicerad

Förskolorna i kommunen räcker inte till. Barnen hänvisas till baracker, en dyr lösning som också leder till ovisshet hos personalen.

Barnen i Örebro är många, förskolorna är få – de som finns har under många år inte räckt till. Men för att inga barn ska stå utan förskoleplats har Örebro under många år använt baracker för förskoleverksamhet.

Enligt en granskning som SVT gjort av de 15 största kommunerna (beräknat på folkmängd) i Sverige visar det sig att 36 procent eller 13 av 36 förskolor byggda på 2000-talet är just baracker.

SVT granskar förskolan

– Det finns flera olika skäl. Det första är att Örebro växer, det andra är att det är svårt att hitta platser att bygga på, säger Thomas Esbjörnsson (S), kommunalråd i Örebro.

Placerad på en parkeringsplats

Barackerna placeras där plats finns. Det kan vara på tomter där det redan finns skol- eller förskoleverksamhet, exempelvis. Eller så kan det vara på mer oväntade ställen. Förskolan Måsen, som ligger på Öster i Örebro, är belägen på en parkeringsplats och har tagit upp ungefär 70 parkeringsplatser till sin verksamhet.

Baracken där Måsen har sin verksamhet började användas i september 2011. I dag, ett och ett halvt år senare, vet varken personalen eller kommunen när verksamheten ska flyttas.

– När vi först flyttade hit 2011 sa de att vi skulle vara här i två år, vi trodde att vi skulle få flytta nu i sommar. Men nu har vi fått reda på att det kanske blir fem år, säger Carina Mörk som jobbat på Måsen sedan starten.

”Vill ha naturlig grönska”

Hon menar att de är stolta över sin verksamhet, och att föräldrarna till barnen också är nöjda med förskolan vilket visats nyligen i en enkät de gjort med föräldrarna. Även utemiljön har de gjort lekvänlig – så mycket det går på en asfaltsfläck.

– Vi har gjort det bästa av situationen, men vi skulle vilja ha den naturliga grönskan. Det är viktigt att barn får upptäcka själva. Jag önskar att barnen bara hade kunnat gömma sig bakom en buske, det hade räckt, säger hon och fortsätter:

– Men man satsar inte på oss för att vi är tillfälliga. Men det känns inte som att fem år eller hur länge det nu blir är tillfälligt.

Birgitta Fredriksson är förskolechef på Måsen.

– Det känns ovisst. Det är svårt att planera vår verksamhet och rekrytera när vi inte vet hur länge vi ska vara här, säger hon.

Thomas Esbjörnsson (S) känner till situationen på Måsen.

– Det är ett sådant ställe där vi planerar att bygga när annat byggs där i området, säger han.

Dyr lösning

Men när det blir är oklart. Så medan andra byggen planeras får barnen på Måsen fortsätta leka på sina 70 parkeringsplatser. Och trots att man kanske kan tro att det är en billig lösning på problemet, är det precis tvärtom. Göran Lunander är vd på Futurum fastigheter, som har hand om Örebro kommuns förskolefastigheter och säger till Tvärsnytt att:

– De här lösningarna har aldrig och kommer aldrig att vara kostnadseffektiva och ekonomiska, det är dyra lösningar. Ställer du upp en barack som ska stå i två år kanske så kan hyresnivån på en sådan lösning bli upp mot 6 000 kronor per kvadratmeter – det betalar man inte ens på Stureplan i Stockholm, säger han.

Fakta

Tipsa oss!

Har du dina barn i barackförskola eller jobbar du i en? Mejla dina egna bilder till oss på SVT!

Tipsa marja.grill@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet