Mångmiljonsatsning kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun har investerat många miljoner i SM-veckan. Nu riktar den politiska oppositionen kritik mot mångmiljonsatsningen.

– Politik handlar om att välja och vi behöver pengarna till förskolan så att vi kan få mindre barngrupper. Det är för mycket för ett evenemang, säger oppositionsråd Anders Åhrlin (M).

För att SM-veckan i Örebro ska kunna bli av har en hel del upprustningar och nybyggnationer gjorts vid anläggningen i Ånnaboda. Kommunens budget för detta började på 13 miljoner kronor, men ligger nu på 29 miljoner.

SM-veckan Örebro 2015

Pengarna har bland annat gått till att bredda spåren, bygga nya omklädningsrum, hyra in flera snökanoner och uppgradera elljusspåret. Utöver det går ytterligare 4,5 miljoner kronor till själva genomförandet av SM-veckan.

– Det är mycket investeringar som vi har gjort som örebroarna kommer att ha nytta av även efter SM-veckan. Vi kommer att få en fin sportanläggning i Ånnaboda. Men en del är naturligtvis sådant som är mer tillfälligt bara för SM-veckan, säger kommunalråd Björn Sundin (S).

Inom oppositionen är de kritiska till att budgeten har vuxit under tiden och menar att kostnaderna har blivit alldeles för stora.

– Vi vill kunna fatta beslut som grundar sig i bra kalkyler, säger Anders Åhrlin (M).

(S)undin räknar med plus

Förra årets SM-vecka i Umeå var en rekordvecka, enligt arrangörerna. Ingen annan SM-vecka för vintersport har haft så många besökare.

Handels utredningsinstitut (HUI) kom fram till att det varit 44.000 unika besökare under veckan och att det innebar en omsättning på 30 miljoner för näringslivet i Umeå kommun. Det gör att Örebro kommun har höga förhoppningar på årets vecka.

– Vi har fler sporter och dessutom ligger Örebro bättre till så att det blir lättare för folk att ta sig hit. Jag är övertygad om att Örebro kommer att tjäna mer på SM-veckan än vad den kostar, säger Björn Sundin (S).

– Det är bra att vi ser till att Örebro syns på kartan, men vi hade kunnat få mycket marknadsföring för 30 miljoner, säger Anders Åhrlin (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan Örebro 2015

Mer i ämnet