Miranda Lindmark, Ungdom mot rasism Foto: Julia Peric / SVT

Demonstration i Lindesberg för utvisningshotade bröder

Uppdaterad
Publicerad

En halvtimma innan utsatt tid samlades flera hundra lindesbergsbor för att protestera mot utvisningshotet av Majdi och Adam Salama

Bröderna Majdi och Adam Salama bor hos en fosterfamilj i Vedevåg. Nu riskerar de utvisning till Ukraina, där de varken har släkt eller föräldrar. Med anledning av det anordnades en demonstration i Lindesberg till stöd för bröderna.

– Många barn och unga i samma ålder som Majdi och Adam är här för att visa sitt stöd, berättar Tvärsnytts reporter Julia Peric. Många har kommit långt i förväg och väntar in att manifestationen ska starta så engagemanget verkar vara stort.

utvisningen av Majdi och Adam

Demonstrationen anordnas av ”Ungdomar mot rasism” i Lindesberg. En av medlemmarna är Miranda Lindmark.

– Det är galet att man tänker ta bort två ungas liv sådär, säger hon. Det enda rätta är att visa att man står emot. Det är jättecoolt att det är så många här och bryr sig.

Pojkarna har ukrainskt medborgarskap, men flyttade därifrån redan i treårsåldern, och har nu varken föräldrar eller annan släkt i landet. Och just nu har drygt 300 personer anmält att de kommer delta i demonstrationen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

utvisningen av Majdi och Adam

Mer i ämnet