Margareta Andersson. Foto: Rikard Nilsson/SVT

Margareta bjöds på bullar – rånades på 20.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

98-åriga Margareta Andersson blev svindlad av en okänd person som lurade sig in i hennes lägenhet och stal henes kontokort som sedan länsades på 20.000 kronor. Nu berättar hon om vad som hände för att varna andra. ”De ringer på och beter sig som änglar, och sedan gör de något sådant här”, säger Margareta till Tvärsnytt.

98-åriga Margareta Andersson är efter omständigheterna lugn och samlad, men det hörs på tonen i rösten vad hon tycker om dem som lurade sig in i hennes lägenhet genom att vinna hennes förtroende för att sedan stjäla från henne.

Hade bulle i handen

– En kvinna ringde på med en bulle i handen på en lite servett. Hon sa att barnen bakat dem till oss äldre. Vad trevligt tänkte jag och bjöd in henne. Det var först efteråt som jag såg att det ju inte var en hembakad bulle, utan ett köpebröd.

De satte sig i köket för att dricka något och kvinnan berättade vidare om olika aktiviteter som barnen skulle anordna i området. Under tiden måste en medhjälpare till kvinnan ha tagit sig in i lägenheten för senare upptäckte Margareta att hennes handväska med kontokort och kontanter var borta.

I dag har det varit en lång dag för Margareta att med hjälp av sin dotter försöka reda ut vad som hänt. Kortet är länsat på 20.000 kronor, så tjuvarna måste ha kommit över pinkoden också.

Liknande brott har inträffat

Händelsen är polisanmäld och polisen berättar att ett liknande brott också begicks mot en annan äldre person i området samma dag som Margareta drabbades.

Det är inte första gången Margareta drabbas av tjuvar som tar sig in i hennes lägenhet genom att spela på hennes godtrogenhet. För ett år sedan släppte hon in en kvinna som sa sig vara hantverkare, den gången hade Margareta mindre otur och blev inte bestulen på lika stora summor.

– Nu har jag lovat min dotter att aldrig släppa in någon igen. Jag har hemtjänst, men de har nycklar så de släpper in sig själva, säger Margareta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.