Skulptur på Louvrens ”taktila galleri” för synskadade i Paris där det är tillåtet att känna på konstverken. Foto: Francois Mori / TT

Miljoner till konst för synskadade och dövblinda

Uppdaterad
Publicerad

Arvsfonden delar ut 5,3 miljoner till ett projekt där synskadade och dövblinda konstnärer ska skapa en ambulerande konstutställning.

Projektet ”Kännbart” kommer drivas av ABF i Örebro län och syftar till att öka kunskapen om dövblindhet samt ge dövblinda personer ökad delaktighet i kulturlivet. Under de tre år som projektet kommer bland synskadade och dövblinda konstnärer att skapa en utställning.

Dessutom kommer man att arrangera pedagogiska workshops där bland annat skolungdomar erbjuds skapande aktiviteter med tillgänglighet i fokus. Inom projektet planeras även kurser, seminarier och föredrag samt genomföra guidningar kring konstverken i samarbete med utställningsarragörer.

Efter projektslut kommer ett antal verk att utplaceras i offentliga miljöer eller användas i workshop- och kurssammanhang.

Projektet syftar till att förbättra bemötande och förståelse vad gäller tillgänglighet, framförallt för personer med dövblindhet men även för synskadade och döva personer.

Så många lider av dövblindhet

I Sverige finns ungefär 2000 dövblinda personer varav cirka 400 är dövblindfödda.

Utöver dessa två grupper finns ytterligare en grupp som består av äldre personer som förvärvat funktionshindret sent i livet. Antalet personer med dövblindhet över 75 år uppskattas av Statskontoret till ca 30 000 – 40 000 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.