”Det ska vara nolltolerans”

Uppdaterad
Publicerad

Över 50 elever i Örebros kommunala grundskolor uppger att de utsatts för långvarig mobbning.

Det var i våras som enkäten gick ut i Örebro kommuns kommunala grundskolor, där elever mellan årskurs 4 och 9 fick svara på frågor om de blivit utsatta för mobbning och kränkning i skolan.

– Eleverna har fått svara på konkreta frågor. Har de blivit slagna, hotade, utfrysta, blivit kallade öknamn eller fått saker spridda om sig på internet, säger Karin Hellfeldt, doktorand vid Örebro universitet.

5 500 elever svarade på enkäten och 6,7 procent av dem, cirka 370 elever, uppgav att de blivit mobbade.

– Det är naturligtvis inga bra siffror. Vi vill inte ha några elever som är mobbade, säger Margareta Borg, skolchef i Örebro kommun.

Vad gör ni åt det?

– Vi jobbar dels med en rutin för att rektorerna ska anmäla alla ärenden. Sedan ska rektorerna jobba ute i verksamheterna, så att ingen elev känner sig mobbad. Det ska vara nolltolerans.

50 elever långvarigt mobbade

Syftet med studien är att kartlägga omfattningen av mobbning och kränkningar på skolorna i Örebro kommun, hur elevernas allmänna hälsa är, hur problemet kan förebyggas och åtgärdas, och hur man kan stödja och hjälpa de drabbade.

En liknande enkät gick ut våren 2012 och forskarna kan nu se att över 50 elever som då uppgav att dem var mobbade svarade samma sak i enkäten nu i våras.

Vad gör ni med resultaten?

– Skolorna har fått information om hur det ser ut med mobbning och kränkningar i just deras skola, och det är skolorna skyldiga att följa upp. Däremot har vi inte rapporterat enskilda individers svar till skolorna – det har vi lovat eleverna, säger Karin Hellfeldt.

– Det vi har gjort inför varje enkät är att vi har delat ut informationsblad med uppgifter till olika organisationer dit eleverna kan vända sig om de är utsatta för mobbning, och även kontaktuppgifter till forskargruppen, fortsätter hon.

Under onsdagen presenterades resultaten från enkäten för Barn och utbildningsnämnden i Örebro. Även våren 2014 kommer enkäten att gå ut till grundskolorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.