Nej till sprututbyte i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Att erbjuda narkomaner sprutor är kontroversiellt. Trots det finns sprututbytesprogram på flera håll i landet. I Malmö bidrar programmet till ett naturligt möte mellan sjukvården och narkomanerna. Men i Örebro säger både kommunen och regionen nej till det.

– Vi har inte något behov av ett sprututbytesprogram, utan har en modell som fungerar utan, säger Jenny Steen (S), ansvarig för hälso-och sjukvårdsfrågor i Region Örebro län.

Enligt Jenny Steen har sjukvården, kommunen och polisen bra koll på den här gruppen i dagsläget. I stället har regionen varit tidigt ute med till exempel vaccinationsprogram.

– Vi har också motiverande samtal för att man ska ta sig ur missbruk. Och vi tycker att det långsiktigt är mycket viktigare än ett sprututbytesprogram, säger Steen.

Regionen följer spridningen av både hepatit C och HIV, och skulle smittspridningen öka är regionen villig att på nytt ta upp frågan om sprutbyte.

Fakta

De har sprututbytesprogram:

Idag finns sprutbytesprogram, dit missbrukare kan komma för att lämna in gamla sprutor och få nya, i tre landsting; Skåne, Stockholm och Kalmar.

I Skåne finns kliniker i fyra städer; Lund, Malmö, Helsingborg och Kristianstad.

De vill införa:

Fyra landsting vill införa sprututbytesprogram; Västra Götaland, Blekinge, Värmland och Jönköping. De inväntar svar från de kommuner där det är tänkt att klinikerna ska placeras.

I Västra Götaland är fem kommuner aktuella att få sprututbyteskliniker; Göteborg, Mölndal, Trollhättan, Borås och Skövde. Göteborg har tidigare sagt att de inte är intresserade. Men nya förfrågningar skickades ut till de berörda kommunerna så sent som i mars 2015.

De för diskussioner:

Fyra landsting har sprututbytesprogram på dagordningen; Gotland, Södermanland, Uppsala och Västerbotten.

Uppsala har kommit längst i sina planer. Där ska ett slutgiltigt beslut fattas av landstingsfullmäktige senare i april. Uppsala kommun har redan sagt ja till att införa en klinik i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.