Nu drar skolvalet igång

Uppdaterad
Publicerad

Är du högstadie- eller gymnasieelev med för ung för att rösta? Då kan du vara med och rösta i skolvalet som statar på ett flertal skolor i dag. Tanken är att det ska göra elever mer intresserade av politik och demokrati.

Skolvalet är ett så kallat skuggval, vilket innebär att det inte har någon påverkan på vilka som styr i landet. Det har funnits i decennier, men det var först år 1998 som statistik började föras på hur skolelverna röstar runt om i landet. Med andra ord ger det en hint om hur ungdomar röstar i dag.

Skolvalet har ofta har vissa likheter med det kommande allmänna valet, och blir därför vägledande i viss mån.

– Den grundläggande tanken med det här är kunskapen. Det möjliggör för elever att diskutera demokrati och politik, säger Malin Niklasson, informatör på Skolval 2014.

Står i läroplanen

Att ungdomar ska lära sig om politik står redan i läroplanen. Men det här ger dem en möjlighet att ytterligare sätta sig in i ämnet.

– Det kanske inte är naturligt hemma hos eleverna, så här ges dem en chans, säger Malin Niklasson.

Ett skolval går till på samma sätt som ett riktigt val. Eleverna tar sina röstsedlar, lägger dem i kuvert i skydd av ett röstbås och lämnar därefter in dem till en registrator.

– Det kan vara bra för kommande förstagångsväljare att få se hur det går till i praktiken, säger Malin Niklasson.

Rekordmånga intresserade

I Örebro län kommer sammanlagt 47 skolor genomföra ett skolval någon gång mellan 1 och 12 september. Det är tio skolor fler jämfört med 2010, då 14.655 elever röstade. Enligt uppgifter är det rekordmånga skolor i landet som har anmält sitt intresse för att arrangera skolval i år.

– Det är skolorna själva som väljer när valet utförs, säger Malin Niklasson.

Resultatet för skolvalen i Sverige kommer sammanställas och offentliggöras under valnatten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.