Foto: TT

Nu kommer påskvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Packa picknickkorgen för nu kommer solen och värmen. På lördagen väntas temperaturer på uppemot 20 grader i landets södra delar.

Påskafton har börjat med dimma, till följd av nattens låga temperaturer, på flera håll i landet. Men lagom till påsklunchen spricker det upp och temperaturerna kommer att leta sig upp över det normala.

– I Götaland handlar det om 14-18 grader och i vissa fall kan det gå uppemot 20, i Svealand mellan 12 och 17 och i södra Norrland mellan 10 och 16 grader, säger Therese Fougman, meteorolog vid SMHI.

I norra Norrland kan det bli uppemot 15 grader, vilket är mycket över det normala.

Eftersom det är tidigt på säsongen höjs dock ett litet varnande finger för soldyrkare.

– Huden är ovan så försiktighet är att rekommendera, säger Therese Fougman.

I Lapplandsfjällen är det dock riktigt ruggigt väder med nederbörd och hårda vindar och en klass 1-varning är utfärdad. Men vinden väntas avta mot kvällen.

Även påskdagen ser ut att bjuda på sol och värme runtom i landet, möjligtvis med något lägre temperaturer i Norrland. På annandagen drar ett regnområde in över södra Götaland och sprider sig uppåt under tisdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.