Nu ska brottsdömda taxiförare stoppas

Publicerad

För snart tre år sen avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning att brottsdömda förare kunnat köra taxi utan giltig behörighet. Men från och med imorgon införs ett nytt system som ska göra det lättare för taxibolagen att kontrollera förarlegitimationernas giltighet. Det välkomnas av taxibolagen i Tvärsnyttområdet.

Efter uppdrag Gransknings avslöjande om att taxiförare som är dömda för grova brott kunnat mörka att förarlegitimationen blivit indragen och fortsätta köra taxi försökte Transportstyrelsen och branschorganisationen Svenska Taxiförbundet hitta ett enkelt sätt för taxibolagen att kontrollera att föraren faktiskt får köra taxi.

– TV-inslagen blev en väckarklocka för ansvariga politiker och beslutsfattare då inslagen tydliggjorde vilken betydelse förarna har för att garantera en trygg och säker taxiresa, säger Claudio Skubla, kommunikationschef för Svenska Taxiförbundet.

Imorgon lanseras den nya webbtjänsten som hjälper taxibolagen att kontinuerligt få information om en förares legitimation är giltig, ett arbete som idag är manuellt.

– Vi tycker att det är bra för idag är det krångligt, säger Gösta Ohlsson, VD för Taxi Kurir Sverige. Med det här nya systemet så blir det per automatik. Man lägger in sina förare också får man fram det här mycket snabbt och då kan man göra det oftare.

Han får medhåll från branschkollegan Kent-Åke Andersson som är styrelseordförande för Örebro Läns Taxi AB. Nu hoppas Gösta Ohlsson att tjänsten ska sprida sig till fler branscher.

– Jag tror att all yrkesmässig trafik följer efter och kan göra samma kontroller på bussförare och lastbilschaufförer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.