Foto: TT

Nu varnas vi – över telefon

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 september kommer SOS Alarm kunna gå ut med varningsmeddelande till allmänheten via den fasta telefonin som finns adresserade men för att vara säker på att alla som befinner sig i det drabbade området får informationen måste lagstiftningen ändras menar SOS Alarm.

Det var för drygt ett år sedan som regeringen beslutade om att satsa på tjänsten. Det handlar om att SOS Alarm går ut med ett varningsmeddelande via den fasta telefonin, ett slags förinspelat röstmeddelande till de som befinner sig i det område som ska varnas.

Senare i höst kommer de även kunna skicka mass-sms för att varna. Tjänsten går bara ut till de som finns adresserade i det området som varnas och SOS Alarm menar att de behöver ta del av positionsuppgifter för att kunna nå ut till alla som befinner sig i området och inte bara de som är adresserade där.

– Det måste ändras i lagstiftningen för att vi ska kunna nå alla som befinner sig på platsen. Som det ser ut just nu har lagen inte hängt med, säger Gunnar Bergström som är tjänsteägare 112 i Örebro.

Testades under skogsbranden

Redan under den stora skogsbranden i Västmanland testade man systemet. Då skickades sms till 74 abonnenter boende i områdena där vattenbombningarna skulle äga rum. Dagens system är 20 år gammalt.

Det innebär att SOS Alarm bara kan få ut VMA – viktigt meddelande till allmänheten via medierna. Men Gunnar Bergström tror att den här nya tjänsten är framtiden.

– Först nu kan man säga att vi tar ett steg in i framtiden ordentligt, att kunna nå den breda allmänheten. Det handlar om att få ut informationen snabbt och att man kan göra det med hjälp av tekniken fullt ut, säger Gunnar Bergström. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.