Foto: SVT

Ny lag: Att bli svensk ska firas

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska medborgarskapets symboliska betydelse stärkas, det enligt en lagändring som träder i kraft idag. Bland annat ska alla kommuner ordna så kallade medborgarskapsceremonier minst en gång om året för att välkomna alla nyblivna svenskar.

Ända sedan 1995 har Örebro kommun firat alla nya medborgare årligen med diplom, flaggor och folkmusik. Örebro var nästan först ut, men från och med 2015 kommer samma sak ske i hela Sverige.

– Jag tycker att alla kommuner ska ha det. Vid sådana välkomnande ceremonier kan de nya svenskarna känna sig som en del av det svenska folket. Därför tycker jag att alla kommuner ska ha det, säger Shola Qadiri som blev svensk medborgare 2010 och deltog i en medborgarskapsceremoni i Örebro samma år.

Shola föddes i den kurdiska delen av Iran och flydde till Sverige 2002. Det svenska medborgarskapet betyder mycket, men känslorna är blandade eftersom Kurdistan inte erkänns som stat och därmed finns inget kurdiskt medborgarskap att få.

– Jag hade inget land och inget medborgarskap. Jag hade medborgarskap i Iran, inte i Kurdistan, men det var jag inte lika glad för. Men nu känner jag mig som en svensk. Jag känner mig trygg och glad här, jag känner mig som en del av det här folket, därför betyder medborgarskapet mycket för mig, säger Shola Qadiri.

Träffa ledande politiker

Och det är just den symboliska betydelsen som ska stärkas. Lars O Molin (KD), före detta kommunfullmäktigeordförande i Örebro, har drivit frågan om medborgarskapsceremonier. Han är mycket positiv.

– Det är viktigt att lyfta fram det svenska medborgarskapet, med dess rättigheter och också dess skyldigheter. Det är ett tillfälle då de nya medborgarna får komma hit till rådhuset, träffa de ledande politikerna och lära sig lite mer om den svenska demokratin, säger Lars O Molin (KD).

Hur brukar stämningen vara?

– Den är toppen. Detta har varit något av höjdpunkten på året att vara med på den här ceremonin.

Men det är inte alla kommuner som har den här traditionen sen tidigare. I ungefär hälften av dem har det ordnats medborgarskapsceremonier, och likadant ser det ut i Örebro och Västmanlands län.

– Detta är ju ett gyllene tillfälle för kommunen att få träffa sina nya medborgare och stärka kommungemenskapen, vi behöver verkligen stärka den gemenskapen. Nu är man ju tvungen att ta itu med det här, och det tror jag är positivt, säger Lars O Molin (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.