Foto: SVT

Behandlingshem i blåsväder igen – tömt på klienter

Uppdaterad
Publicerad

Behandlingshemmet norr om Nora gapar tomt och föreståndaren som anmälde brister har fått sparken.

– Det saknas socionomkompetens, behandlingspedagogkompetens och erfaren personal som kan handskas med de här människorna som är tuffa och ställer krav, säger Louise Ornell, före detta föreståndare på Nya Nyhyttans behandlingshem.

Behandlingshemmet, som ligger ett par mil utanför Nora, är ett aktiebolag som drivs av två IOGT-NTO-föreningar. Ordföranden Per Holm slår ifrån sig kritiken.

Kritik mot Nya Nyhyttan

– Inför varje placering så gör verksamheten en bedömning, kan vi ge den här personen en behandling här och då har man sagt ja och tagit dit klienten, säger Per Holm.

Terapeuter har lämnat

I Louise Ornells uppdrag som föreståndare var en viktig del att sälja behandlingsplatser till kommunerna för att dra in pengar till verksamheten. Samtidigt, menar hon, fanns inte pengar att anställa personer med rätt kompetens för att ge behandling.

Det har tagits in konsulter som gett terapi baserat på kognitiv beteendevetenskap och återfallsprevention, men efter att dessa inte fått ut sina arvoden har de inte velat arbeta för behandlingshemmet den senaste tiden enligt Louise Ornell.

För en tid sedan anmälde Louise Ornell ,vad hon uppfattade som, allvarliga brister i verksamhten, till Inspektionen för vård och omsorg, ett par dagar senare fick hon sparken från Nya Nyhyttan.

– Vår före detta föreståndare har jobbat illojlalt mot företaget och vi har tillsammans med arbetsgivaralliansens jurist tagit beslut om att avskeda henne. Under en veckas tid har hon agerat och tömt vår avgiftningsenhet utan att informera och förankra i styrelsen, säger Per Holm.

Kritik från fler i personalen

Nu är Nya Nyhyttans behandlingshem tömt på klienter. Enligt Louise Ornell var personalläget mycket osäkert efter att det varit problem med löneutbetalningarna i flera omgångar. Hon ansåg att det var fara för patientsäkerheten och kontaktade klienternas hemkommuner som omplacerade de inskrivna.

Det är inte bara Louise Ornell som är kritisk mot behandlingshemmets styrelse.  På ett möte i mars med facket, personal och några ledmöter från styrelsen, framfördes att personalen inte hade förtroende för ledningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Nya Nyhyttan

Mer i ämnet