Nya provsvar – därför är spice livsfarligt

Uppdaterad
Publicerad

Nya analyser av spice visar att drogen kapar syret till inre organ. ”Nu vet vi varför ungdomarna har åkt in på akuten”, säger Robert Olsson, chef på beroendecentrum Västmanland.

Den senaste tiden har det kommit många rapporter om ungdomar som fått åka in akut och till och med dödsfall som kopplas till den syntetiska cannaboiden spice. I dag fick Robert Olsson, chef för beroendecentrum Västmanland, provsvar från de senaste analyserna av drogen.

– Svaret visar att den nya varianten av spice kapar syret till inre organ, framför allt tarmarna, säger Robert Olsson, chef på beroendecentrum Västmanland.

Spicevåg i Sverige

Det finns en mängd olika typer av spice, men Robert Olsson tror inte att den som orsakat akuta inläggningar och eventuellt dödsfall har funnits på marknaden tidigare. Han berättar att tillverkarna hela tiden ändrar formulan.

– De ändrar och ändrar och ändrar och innan du har hunnit skriva färdigt den här artikeln har de väl hunnit ändra formulan igen för just nu förlorar de ju marknadsandelar, säger Robert Olsson.

Klassad som hälsofarlig

Namnet på den sorts spice som analyserats är: AB fubinaca, pinaca, NM 2201etc

Anders Persson, som är utredare på Folkhälsoinstitutet berättar att AB Fubinaca är klassad som hälsofarlig vara i Sverige.

– Vi har svårt att hinna med, men den information vi hade om den här substansen i våras ledde till den klassificeringen, säger Ander Persson.

Vad vet du om de andra substanserna?

– Det är svårt att säga något exakt utan att ha mer information, det finns olika varianter på exempelvis pinaca, men det här handlar om en blandning av syntetiska cannabinoider, säger Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spicevåg i Sverige

Mer i ämnet