• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Nytt lok ska ge mer plats på järnvägen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu prövas ett nytt stort lok i Örebro. Det nya loket hoppas man ska revolutionera godstrafiken på spår.

Det nya kraftfulla loket med 8700 hästkrafter kan frakta ett 100 meter längre godståg än vanligt.

– Om vi kör längre godståg så blir det mer plats på järnvägen för persontåg. Det är ju trångt som det ser ut nu, säger Tommy Jonsson, projektledare.

Det blir inte bara mer plats på järnvägen med längre godståg, transporterna blir också billigare när ett tåg kan frakta mer åt gången.

Det är ett lokalt godsföretag i samarbete med bland annat Trafikverket, som står bakom det här projektet. Nu provkörs sträckan Örebro – Göteborgs hamn och tanken är att kartlägga de utmaningar som finns för att köra längre tåg.

– Utmaningarna är att vi har för korta mötespår. De måste förlängas. En annan utmaning blir för trafikplanerarna att se till att man kommer fram med de här långa tågen, säger Tommy Jonsson, projektledare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.