Nytt ungdomshus het valfråga i Nora

Uppdaterad
Publicerad

I Nora sätter tre unga tjejer press på politikerna att ta ungdomsfrågorna på allvar. Efter sommarjobb på kommunen vill de ha ett nytt ungdomshus och har redan planen klar.

– Ungdomsfrågorna i Nora är eftersatta. Det finns helt klart ett behov av ett ungdomshus där Noras unga kan träffas och ha roligt på ett tryggt sätt, säger Clara Jernetz.

– Det är vi som är framtiden, jag tycker det är viktigt att vi unga släpps in och får vara med och driva och hjälpa till, säger Mollie Dahlbom.

Kommunresan – Valet nära dig

Sommarjobbade på kommunen

Historien börjar när gymnasieungdomarna Clara Jernetz, Mollie Dahlbom och Olivia Magnusson under sommaren jobbade på Nora kommun. Då kom idén att arbeta fram och lämna in ett medborgarförslag om en ny mötesplats för unga. Och förslaget blev konkret och utförligt. Tjejerna har redan presenterat det för politikerna och har fått med sig arkitekt, fritidsledare och ägaren till den byggnad dom föreslår, gamla Ica-butiken i Sunnanlid.

– Vi gjorde också en enkätundersökning på facebook för att se hur stort intresset var och det var många som ville samma som vi, berättar Olivia Magnusson som bor i Nora men läser andra året naturvetenskapliga programmet på Risbergska skolan i Örebro.

Tas upp i kommunstyrelsen

Ordförande i barn och utbildningsnämnden Per Andreasson (S) som sitter i majoriteten i kommunen tillsammans med moderaterna menar att medborgardialogen kan bli bättre. Han uppskattar att det kommer upp ett medborgarförslag per kommunfullmäktige som diskuteras. Och när det gäller ungdomarna medger han att det finns luckor:

– Har man kommit upp på gymnasiet finns det inte så mycket att göra i Nora tyvärr. Och det här handlar ju om framtida väljare och kanske till och med potentiella politiskt engagerade, det är naturligtvis jätteviktigt att ta även ungdomarna på allvar, säger Per Andreasson (S).

Frågan om ungdomshuset kommer att tas upp i kommunstyrelsen den åttonde oktober.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunresan – Valet nära dig

Mer i ämnet