Olaglig kameraövervakning allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Flera skolor och restauranger i Örebro län har olaglig kameraövervakning. Det framgår efter att Länsstyrelsen i Örebro gjort inspektioner.

Åtta av 23 granskade skolor och sju av 34 restauranger kritiseras av Länsstyrelsen för hur de sköter övervakningen i och utanför lokalerna.

Länsstyrelsen i Örebro har skickat sin granskning till Länsstyrelsen i Skåne som i sin tur ska sammanställa en rapport av de kontroller som gjorts i 12 av 21 län under 2012. Resultatet kommer att presenteras i slutet av januari.

– Men redan nu kan vi se att överträdelser sker runt om i hela landet. Det kan handla om att man har fler kameror än man har tillstånd till, att man filmar mer än man får eller att man skyltar dåligt. Det är det många som slarvar med, säger Henrik Kvennberg på Länsstyrelsen i Skåne. 

Orsaken till att länsstyrelserna valt att inspektera just skolor och restauranger är att de utgör ett integritetskänsligt område. Och nu visar det sig alltså att hundratals skolor och restauranger i hela landet bedriver olaglig kameraövervakning.

Henrik Kvennberg tycker att resultatet är nedslående eftersom det betyder att människor utsätts för otillbörliga integritetskränkningar. Han anser också att en fortsatt kontroll av skolor och restauranger än viktigt.

Länsstyrelserna har rätt att beordra omedelbara åtgärder om reglerna om kameraövervakning bryts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.