Örebro kommer nå utläppsmålet

Publicerad

Örebro kommun har minskat sin klimatbelastning inom den egna organisationen rejält de senaste åren. Och kommunen ser ut att nå delmålet om en halvering av koldioxidutsläppen till 2020 med god marginal. Det här visar en uppföljning av Örebro kommuns klimatplan.

– Det går bättre än förväntat för kommunen när det gäller minskningen av koldioxidutsläpp, säger Per Elvingson, klimatstrateg vid kommunledningskontoret i Örebro och ansvarig för uppföljningen.

Snart självförsörjande på förnybar el

Uppföljningen visar att klimatbelastningen från förvaltningar och kommunala bolag minskat med 33 procent perioden 2000 till 2013. Målet är en halvering till 2020 och det ser man ut att nå med god marginal. Kommunen har bland annat arbetat hårt på energisidan och satsat på vindkraft. Om några år kommer kommunen att vara självförsörjande på förnybar el. Andra viktiga faktorer är arbetet med att minska matens klimatpåverkan och satsningen på biogas.

Boendeutsläppet går sämre

Men när det gäller att nå målet om minskade utsläpp för alla boende och alla verksamheter i kommunen går det sämre. Minskningen är 18 procent per invånare mellan 2000 och 2013 och det handlar främst om minskad användning av el och eldningsolja.

– Vi har inte samma möjligheter att påverka allmänhetens bilåkande eller verksamheter utanför kommunen, säger Per Elvingsson, klimatstrateg i Örebro kommun.

För att nå målet om en minskning med 40 procent per invånare till 2020 måste förändringstakten öka, enligt Elvingson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.