Örebro når inte placeringsmål

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun lyckas inte nå sina uppsatta mål när det gäller placering av barn och unga i olika former av vård. Det konstaterar Stadsrevisionen i en rapport.

Örebro kommun vill placera fler barn och unga i familjehem, vilket är enskilda hem där barnet får bo stadigvarande, men det är brist på familjehem och därför placeras många barn i tillfälliga lösningar eller på institutioner.

I rapporten framgår att fördelningen mellan öppenvård och placeringar inte stämmer överens med kommunens målsättning. Inte heller fördelningen mellan egna familjehem och konsulentstödda familjehem stämmer med Örebro kommuns målsättning, där ett uttalat mål är att minska de konsulentstödda familjehemmen.

Bättre egenkontroll

Stadsrevisionen anser att socialnämnderna i större utsträckning ska följa sina målsättningar när det gäller fördelningen mellan öppenvård och placeringar. Mest kritisk i rapporten är Stadsrevisionen när det gäller kommunens brist på egenkontroll för hur rutiner följs samt att värdera vårdens kvalité på gruppnivå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.