Foto: SVT

Lever VM-drömmen – i ny sport

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen åker landslagstruppen i padbol till spanska La Nucia för att delta i VM. Alla i truppen kommer från Örebro – där den nya sporten fått fäste.

2008 fick en argentinare i La Plata en ljus idé. Han ville skapa en sport som kombinerade tennis, squash och fotboll. Sporten fick namnet padbol och har bara funnits i Sverige i lite drygt ett år.

Örebro är den enda staden hittills i Sverige där sporten utövas i organiserad form. Landslagstruppen, där samtliga spelare kommer från Örebro, har dock bara haft en padbolbana sedan i februari. Ändå åker spelarna nu för att spela ett världsmästerskap i Spanien.

padbol

Oskar Gustafsson, lagkapten, tror att chansen till bra placering är ganska liten. Men han gläds ändå åt att få representera Sverige i sin svartvita landslagströja.

– Vi är en solklar underdog där nere. Vi är dem som har spelat absolut kortast tid av länderna som deltar så chanserna är ju begränsade. Men man sitter väl inne med någon liten förhoppning om att vi ska komma med ett lite annorlunda spel som kan störa lite grann, säger han.

Fakta: Här är svenska padbollandslaget

Lag 1:

Oskar Gustafsson (C), 28 år

Simon Khepizadeh Hartman, 26 år

Lag 2:

Robert Walker, 27 år

Niklas Malmberg, 45 år

I VM 2014 deltar Argentina (där sporten grundades), Italien, Uruguay, Rumänien, Mexiko, Portugal, Sverige samt värdnationen Spanien som också är regerande världsmästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

padbol

Mer i ämnet