Örebros litteratur – en skattkista

Uppdaterad
Publicerad

”Författarna och staden – Örebro 750 år i litteraturen” heter en ny och omfattande litteraturhistoria av författarna Astrid Lindén och Clas Thor.

Boken ringlar fram genom historien, över stadens tak och i gränderna, längs Svartåns mörka vatten och blir både en stadskrönika och en litteraturhistoria.

– Det är en hybrid, vi blandar både stadshistorien med litteraturen och vad författarna skrivit, säger Claes Thor.

Det handlar om en gammal kärlek till Örebro menar han och förtydligar att när han kom till Örebro på 70-talet så var han den ”unga grabben” bland de äldre författarna.

– Det här är mitt sätt att betala tillbaka, säger han.

Under arbetet med boken att har de båda konstaterat att Örebro är en verklig skattkista att ösa ur, när det gäller litteraturen.

Astrid Lindén berättar exempelvis att Maria Gripe växte upp i samma hus där Mc Donalds nu ligger.

– Hon bodde här på Drottninggatan 36 mellan hon var 5 och till dess att hon var 15 år gammal.

I alla hennes böcker finns det stämningsbilder inifrån hus och lägenheter, så att hennes intresse för hus grundlades här, säger Astrid.

Boken är på närmare 400 sidor och omfattar 300 författare från Birger Brosa Bengtsson, bröderna Olaus- och Laurentius Petri, Lars Wivallius via Kajsa Warg, Fredrika Bremer och Hjalmar Bergman fram till våra dagars författarnamn exempelvis, Staffan Ekegren, Anna Jansson, och Maria Sveland.

Det är en rikt illustrerad bok som också innehåller generöst med citat från olika författare och från olika tider. Så här skriver Gottfried Renholm, (född i Örebro 1834)

 ”Örebro tog sig anledning att betrakta sig som ett slags liten hufudstad. Den självlysande kroppen i ett planetsystem där Nora, Linde, Askersund och trots den farliga attraktionen af ´solen i Karlstad´, äfven Kristinehamn kretsade som drabanter.”

Det är många författare som har flyttat och som därmed försvunnit från staden under årens lopp.

- Den här boken är ett sätt att hämta hem dem igen att påminna om att de kom ju härifrån, säger Clas Thor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.