Väljarnas spretiga röster har lett till spretiga samarbeten i kommunerna. Foto: TT

Ovanliga lösningar vanliga efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Det politiska läget har förändrats i många kommuner efter valet. Sverigedemokraterna har fått en stark ställning på flera håll och den politiska makten ska fördelas på fler partier. Under hösten har vi sett flera ovanliga lösningar.

I Degerfors, som är en av landets rödaste kommuner, ska Vänsterpartiet samarbeta med Miljöpartiet, Moderaterna och Folkpartiet.

– Det som återstår för ett parti som inte har egen majoritet är ju att söka samarbete med någon som är villiga att samarbeta, säger kommunalrådet i Degerfors Roland Halvarsson (V).

Lottning och räknemiss

Spretigheten handlar inte bara om vilka som får makten utan också om hur den fördelas. Tidigare i höstas lottades två platser ut till kommunstyrelsen i Köping. I Hallsberg snuvades Sverigedemokraterna på en av sina två platser i kommunstyrelsen genom en röstteknisk fint.

I Kumla tror man att mandaten kan ha fördelats fel efter en räknemiss. Händelsen har nu blivit ett fall för Förvaltningsrätten.

Statsvetaren analyserar

– Den stora utmaningen blir ju att få en stabil demokrati och stabila politiska majoriteter så att man kan fatta beslut. Väljarnas iver att experimentera resulterar i en nackdel som väljarna själva känner, säger statsvetaren Jan Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.