Papperstidningens vara eller icke vara

Uppdaterad
Publicerad

Papperstidningarnas upplagor minskar och sparkraven är stora över hela landet. Även Nerikes Allehanda drar ner. Staffan Werme (FP) och NA:s tidningschef Lennart Håkansson debatterade ikväll.

Tidningsbranschen krisar i Sverige. Upplagorna minskar och journalisterna i takt med det. I höstas varslades runt 250 journalister över hela landet. 25 av dem på Nerikes allehanda.

Ikväll anordnade nättidningen Kulturdelen en debatt mellan folkpartisten Staffan Werme och NA:s tidningschef Lennart Håkansson på Örebro läns museum om tidningsbranschen i allmänhet och NA i synnerhet.

– Jag tycker att NA prioriterar fel. Det är för mycket globalt och nationellt och för lite lokalt, säger Staffan Werme (FP).

Men Lennart Håkansson håller inte med.

– NA satsar mycket på det lokala och det kommer vi även göra i fortsättningen. Jag tror på NA:s framtid som papperstidning, säger han.

Men ni skär ju ner mycket personal, kan inte det påverka journalistiken?

– Jo, självklart. I en drömvärld hade jag anställt hur många reportrar som helst. Men journalister vill inte jobba gratis. Vi har inte råd med det, men vi kommer fortsättningsvis att kunna göra en bra tidning.

Tror du att NA kommer finnas kvar som papperstidning ett tag till?

– Jag tror inte, jag vet det, säger Lennart Håkansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.