Foto: TT

Påsk – en livsfarlig tid för dina husdjur

Uppdaterad
Publicerad

Fjädrar, blommor och godis – det som för människor låter som en trevlig högtid kan för de fyrfota familjemedlemmarna vara rent livsfarligt.

Ett försäkringsbolag går nu ut och varnar för att flera av våra traditioner kan skada katter och hundar:

Fjädrar och påskris är roliga saker för en katt men att oprera bort främmande föremål kan bli både smärtsamt och dyrt. Se till att påskpyntet inte är för smått och kontrollera att fjädrar som satts fast med metalltråd inte skadar.

Påskliljor brukar finnas i de flesta hem till påsk men tänk på att det är en giftig blomma. Har du djur som visar intresse för växter så placera blommorna på en säker plats.

Mörk choklad brukar intressera hundar mer än katter men kan utgöra en stor risk för hälsan för båda. Choklad innehåller teobromin som är ett ämne som hundar inte kan bryta ner. Ju mörkare chokladen är, ju mer teobromin innehåller den. Redan ganska små mängder mörk choklad räcker för att hunden ska bli förgiftad.

Giftinformationscentralen har tagit fram exempel som säger att en hund på 10 kilo kan äta 15-40 gram utan att det är någon fara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.