Foto: White arkitekter Göteborg (bilden beskuren)

Planer på ett helt kvarter med kultur

Uppdaterad
Publicerad

Ett Kulturcentrum med plats för konserthus, bibliotek, restauranger och kulturskola i centrala stan står just nu högt på kommunledningens önskelista. Planerna presenterades på onsdagen under en presskonferens.

Örebros Konserthus från 1932 har inte renoverats sedan 1986. När nu Konserthuset står inför en ansiktslyftning värd 100 miljoner kronor nöjer sig inte den styrande majoriteten med det.

Istället planerar man för att bygga om hela kvarteret runt Konserhuset mellan Nygatan och Vasagatan. Till att börja med handlar det om att flytta in stadsbiblioteket och Kulturskolan i det nya Kulturcentret, men bostäder och restauranger ska också få plats.

Sverker Gavell som är VD för Länsmusiken ser bara fördelar om planerna blir av. Inte heller oroar han sig för den hyreshöjning som ovillkorligen följer efter renoveringen av Konserthuset.

– Även om det handlar om en höjning på 6 miljoner om året så ligger vår hyra lågt jämfört med många andra konserthus i Sverige. Vi är bara glada idag!

I slutet av oktober fattas ett formellt beslut om ett nytt Kulturcentrum i Örebro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.